Mirki z tagu #webdev pomocy! Dostosowuję właśnie pewien szablon WWW pod stronę mobilną. Stronę muszę też dostosować do ekranów Retina w iPhone. I tu pojawia się problem - dysponuję grafiką o mniejszej rozdzielczości niż sam ekran (dziękuję ci -webkit-min-device-pixel-ratio) i w związku z tym muszę sztucznie rozciągnąć obraz zawarty w danym od lewej do prawej z wykorzystaniem tagu ![](). Width=100% w tagu ![]() nie załatwia sprawy (obraz jest zbyt mały), a na "background-image" niestety nie mogę sobie pozwolić.
Poprzednio źle otagowałem (programowanie zamiast webdev, dlatego pozwalam sobie wrzucić posta ponownie).
@hyperlink: optipng, pngcrush, imageoptim, itd. Mogą ograniczyć wielkość. Niekiedy da się także ograniczyć paletę. Na pewno coś się da zrobić z tą grafiką. A kolesiowi, który projektował powiedz, że html to nie Photoshop.
Poprzednio źle otagowałem (programowanie zamiast webdev, dlatego pozwalam sobie wrzucić posta ponownie).
Zgoda, tylko, że w tym przypadku sam rozmiar pliku ma znaczenie. Musimy maksymalnie zoptymalizować wielkość pliku jpg kosztem jakości.
Komentarz usunięty przez autora