Wpis z mikrobloga

Która książka nt. #arduino jako wprowadzenie, baza teoretyczna, źródło holistycznego zrozumienia tematu??

Arduino dla początkujących. Podstawy i szkice - LINK
CZY
Arduino w akcji - LINK

Ta druga jest prawie dwukrotnie droższa, ale tu nie chodzi o pieniądze tylko o czas i wiedzę, i jeśli jakościowo jest lepsza to ją wezmę. Chcę po prostu zbudować bazę teoretyczną, rozeznać się w możliwościach, poszerzyć horyzonty a dopiero później będę zgłębiał wybrane zagadnienia.

Wiem, że te wszystkie informacje można też znaleźć w necie za darmo, ale ja lubię sobie poczytać książkę na początku każdego zagadnienia, aby zdobyć możliwie najszersze spojrzenie i wiedzieć, w którą stronę iść w detalach.
  • 2
@Dar_Q: Wiem, że nie takiej odpowiedzi poszukujesz, ale daj się przekonać i nie podchodź do tematu w sposób akademicki. Zacznij od robienia projektu, a potem szukaj odpowiedzi na pytania. Arduino pozwala Ci robić mnóstwo ciekawych projektów. Pomysłów jest mnóstwo - zdalne sterowanie światłem lub innymi urządzeniami, bawienie się lampkami, otwieranie zamków, odtwarzanie/nagrywanie dźwięku. Jeżeli nie masz pomysłu na projekt to może ta platforma nie jest dla Ciebie?

rozeznać się w możliwościach
@DanielW: Bez wątpienia masz rację, że najbardziej rozwijające są praktyczne projekty i ku temu się skłaniam. Uważam jednak, że realizacja projektów musi iść jednak w parze z jakąś elementarną, ogólną wiedzą teoretyczną, którą właśnie próbuję posiąść :)

Jeśli chodzi o same możliwości to może źle się wyraziłem - znam je i wiem, że to w zasadzie mikrokontroler z GPIO, który może robić wszystko. Chodzi mi bardziej o możliwości techniczne samej platformy