Wpis z mikrobloga

Jest opcja żeby jakoś dynamicznie dodać do layoutu elementy FX?
Na tej zasadzie:
Mam plik FXML w którym mam praktycznie cały layout poza 2 elementami, które różnie się zachowują w zależności od uruchomionej maszyny. Na jednej będę potrzebował 16 wykresów, na innej 2, na innej 4, a na innej w ogóle tylko jeden no i robi się niezły kociołek.
Mam FXML gdzie jest ten podstawowy layout zakodowany, mam jego controller i w start() ładuję ten layout, a później dodaję to do sceny. No ale nie bardzo ogarniam jak tam do tego wszystkiego dorzucić jeszcze jakoś elegancko dodatkowe elementy.

Nie bijcie, z JFX działam drugi dzień.

#java #programowanie
  • 5
@Whipie: Rozjaśnisz mi trochę?
Jak pisałem - jestem zielony w JFX i dość słabo to ogarniam.

O tutaj istotne fragmenty kodu:
http://wklej.org/id/2048679/
Chcę z poziomu start() móc dodać elementy do toolbara.
Znalazłem coś na SO że może zrobić na zasadzie .getChild().add(...);
No ale nie wiem na instancji czego to getChild() mam wywołać i dlaczego właśnie tak.
Metodą prób i błędów nie podeszło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Wyrewolwerowanyrewolwer: Widzę to na dwa sposoby - pierwszy to z metody start robisz lookup elementu "labelContainer", a następnie dodajesz do niego elementy. Drugi poprawniejszy - uzyskujesz referencje do kontrolera i przed pokazaniem sceny wywołujesz na nim jakąś metodę dodającą kolejne buttony, ale żeby nie robić burdelu w start() to przekazałbym jakiś obiekt, który zawiera informacje ile buttonów ma być dodanych, tak żeby kod dodający był w kontrolerze, a nie w metodzie