Wpis z mikrobloga

Witam. Zepsuł mi się monitor LCD Samsung 710MP. Objaw jest taki że monitor próbuje się włączyć, coś tam mignie na ekranie przez ułamek sekundy i obraz gaśnie (tak jakby przeszedł w stan uśpienia) w międzyczasie przez chwilę słychać takie jakby wysokiej częstotliwości syczenie jak w starych telewizorach, po czym znów próbuje się włączyć i znów gaśnie i tak w kółko. Co to może być i czy opłaca się naprawiać?

#elektronika
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mixplus: Kondensatory sprawdź tak jak mówi @repro5:
A jeśli to nie one, to może być problem ze startem przetwornicy. Często jest tam układ soft startu i lubi po paru latach paść dioda, ale wtedy trzeba kogoś obeznanego żeby to sprawdzić i wymienić.
  • Odpowiedz
@repro5: @Tymian: Ok, dzięki za wskazówkę. Po wpisaniu w google samsung 710mp kondensatory, jeden z wyników mówi że to pospolita usterka w tym modelu. Wymiana kondensatorów to nie problem, więc może będę miał szczęście.
  • Odpowiedz
@mixplus: w takim razie powodzenia :)

Pamiętaj o oznaczeniu temperaturowym, napięciu, pojemności (w razie czego może być większa pojemność i napięcie)

:)
  • Odpowiedz
@Tymian: @repro5: wymieniłem kondensatory i monitor znów działa (było 5 spuchniętych w tym 2 już wylane) ( ͡° ͜ʖ ͡°). Dodatkowo, co się okazało. W monitorze od nowości działał tylko jeden głośnik, mimo że były dwa otwory. Zawsze myślałem że tak ma być, bo w sumie nigdzie nie było napisane "stereo" i wstawili tylko jeden (tak było np. w telewizorze Grundig który kiedyś rozbierałem).
mixplus - @Tymian: @repro5: wymieniłem kondensatory i monitor znów działa (było 5 spu...

źródło: comment_xfapL4E1TlZX0fi2a3WcJq4Vm2JmTS98.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz