Aktywne Wpisy

ciekawehistorie +2531
Dzień dobry,
Nazywam się Tomasz Czukiewski. Jestem dziennikarzem i autorem kanału historyczno - społecznego: CiekaweHistorie
Nigdy nie robiłem q&a a jeśli je robić to w miejscu gdzie wszystko się zaczęło. Prawie dokładnie pięć lat temu (styczeń 2018) dzięki wykopowi mój pierwszy film "Głos Hitlera" zdobył duży zasięg, co dało mi niezbędną motywację do robienia następnych filmów.
Jutro
Nazywam się Tomasz Czukiewski. Jestem dziennikarzem i autorem kanału historyczno - społecznego: CiekaweHistorie
Nigdy nie robiłem q&a a jeśli je robić to w miejscu gdzie wszystko się zaczęło. Prawie dokładnie pięć lat temu (styczeń 2018) dzięki wykopowi mój pierwszy film "Głos Hitlera" zdobył duży zasięg, co dało mi niezbędną motywację do robienia następnych filmów.
Jutro

źródło: Fmr4UWwXwAIRETC
Pobierz

Jedna koza została staranowana przez samochód.
Jedna została spalona, kiedy była transportowana.
Inna została spalona w 6 godzin po postawieniu.
Pewnego roku miasto pokryło słomianą kozę ochronną niepalną substancją i...i tak została podpalona.
Inna koza została pokryta lodem. Oczywiście też została spalona, kiedy lód się stopił w cieplejszy dzień.
Do jednej kozy ktoś dodał nasiona i ptaki, ją zniszczyły.
Jedną kozę ktoś ukradł i postawił w swoim ogródku.
Pewnego roku miasto zainstalowało monitoring słomianej kozy i hakerzy zdalnie wyłączyli kamery na chwilę, zanim koza została podpalona.
Inną kozę ktoś próbował ukraść helikopterem z podwieszonym hakiem (nie powiodło mu się).
Jedną kozę spalił turysta z USA, którego lokalni ludzie przekonali, że to legalna coroczna tradycja (został natychmiast złapany i po kilku tygodniach więzienia, został wysłany do domu bez mandatu).
Do jednej kozy zbliżył się podpalacz przebrany za Świętego Mikołaja, któremu towarzyszył piernikowy ludzik. Podpalił słomianą kozę za pomocą łuku i podpalonej strzały.
Jeden z podpalaczy skorzystał z okazji i podpalił kozę w czasie wielkiej śnieżycy.
Raz słomiana koza zawaliła się pod własnym ciężarem.
Inną kozę ktoś (bezskutecznie) próbował podpalić za pomocą fajerwerków.
YouTuber Tom Scott opublikował 28 listopada 2016 r. film o kozie z Gävle. Główne ujęcie samej kozy miało miejsce zaledwie kilka godzin przed jej spaleniem. Podpalacz skorzystał z kanistra z benzyną i został namierzony, dzięki badaniom DNA z czapki, którą zgubił. Obecnie [21.12.2024] słomiana koza z Gävle jest nienaruszona i w każdym momencie ogląda ja na streamie kilkaset osób (część z nich traktuje to jako grę hazardową). Można zgadywać, co motywuje podpalaczy, do podtrzymywania tradycji, która niesie ze sobą ryzyko gigantycznej kary pieniężnej i miesięcy więzienia.
Źródło: https://www.facebook.com/share/1BAQY9mX6Z/
#ciekawostki #swieta #tradycja
źródło: temp_file2504332129972587667
PobierzDobre to jest :)
:DDD
źródło: 1000019632
Pobierzale w sumie to trochę nie rozumiem XD skoro od tylu lat to sie dzieje i już się tego nie odkręci, no będzie kusić a lud czekać XDDD to dlaczego miasto nie zrobi z tego nowej tradycji/atrakcji turystycznej i skoro tak jest, to zorganizuje coroczne palenie kozy w ramach świąt i tak reklamuje miasteczko XD ludzie by przyjeżdżali, kase na jarmarku wydawali, konkurs na najładniejszą minikoze
Bez sensu, to jak granie w gry na najłatwiejszym poziomie i na kodach. Tak
Komentarz usunięty przez autora
@Tokko: :DDD Zrobiles mi dzien :)
@lunaria Miras ma racje :)
@lunaria: Moze chodzi o to ze tam nie jest polska? i jak sie cos zrobi to sie za to odpowiada? jaki bylby sens jakby nic nie grozilo? Albo niby grozilo wiezienie ale nikogo by nie zamkneli? No risk no fun :P
@kaczoor: To była pierwsza myśl, która mi przyszła do głowy
https://www.youtube.com/live/vDFPpkp9krY
Koza jest pusta w środku, da się wejść, historycznie złapano co najmniej jedną parę in flagranti.