Wpis z mikrobloga

@Zywe_Guwno: Ostatnio znajomy pokazał mi, jakie pytania zadawali osobie, która przyszła na rozmowę na testera oprogramowania. Wszystkiego nie pamiętam, ale było: 1. do napisania jakiś prosty pseudokod (głównie chodziło o sprawdzenie wykorzystania operatorów i pętli); 2. parę zadań na inteligencję (tutaj pamiętam, że jedno z pytań było o kąt między wskazówkami w zegarku, gdy wskazują godzinę 3:15); 3. było zadanie, gdzie była wypunktowane jakaś aktywność z życia i trzeba było
  • Odpowiedz
@Zywe_Guwno: przygotuj się z angielskiego - możesz mieć część rozmowy po angielsku jako sprawdzenie poziomu znajomości języka, porozmawiaj sobie przedtem z kimś (albo nawet sam ze sobą) w domu dla treningu. Znajomość fachowego słownictwa też się przyda.

Nie wiem na jakim jesteś poziomie, może to będzie dla Ciebie oczywiste, ale - jeszcze dobrze żebyś wiedział jakie są rodzaje testów, w jaki sposób można testować, przykłady błędów itp. Poczytaj sobie materiały
  • Odpowiedz
@Zywe_Guwno: coś o testowaniu wiesz? Rodzaje testów, różne podziały itd? Typowe pytania, które ja miewałem:
- whitebox/blackbox
- co to są testy regresyjne
- co powinno zawierać zgłoszenie błędu
- jak powinien wyglądać przypadek testowy
  • Odpowiedz
@Zywe_Guwno:
Praktycznie zero teorii, sama praktyka. Miałem napisać mały skrypt do przetestowania formularza w Selenium, opisać jak zabrałbym się do przetestowania apki mobilnej na wszystkich możliwych urządzeniach. Po angielsku opowiedzieć o bugu który znalazłem. No i pierdoły w stylu czemu testowanie a nie programowanie itd.

To ja miałem na rozmowie na testera parę dni temu.

Dodam tyle, że się dostałem i jestem po podpisaniu umowy ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@placydo: @askorek: @rskk: prawdopodobnie nie będę miał nic takiego, skoro napisali, że nie wymagają doświadczenia i jest masa różnych szkoleń, ale dzięki. Wolę dmuchać na zimne i przejrzę to. Pewnie z początku to będzie w formie stażu znając takie oferty, ale z tym raczej nic nie zrobię. Trzymajcie za mnie kciuki ()
  • Odpowiedz
@rzet: To raczej pytanie pod kogoś bez doświadczenia idącego na manualnego. Zwykłe sprawdzenie sposobu myślenia/ podejścia do testowania.
Nie wiem pewnie bym założył test zdejmowania nakrętki, czy pisze, czy wkład da się wymienić, co tam kto sobie wymyśli. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@gaily: ale serio pytam.

Kiedyś mi zadali jakieś głupie pytania z dupy to przeważyło moje zniechęcenie to traktowania ich serio..

W życiu takich głupot mnie zagranicą nie pytali
  • Odpowiedz
Ale startowałeś na manualnego testera za to granicą ?

@gaily: pracowałem przy testach sprzętu i softu.

W każdym razie wszyscy zadają te głupie pytania, bo gdzie przeczytali że trzeba ewentualnie usłyszeli, że google tak robi.
  • Odpowiedz
@matis11: #!$%@? co
Pewnie najpierw bym na nim usiadł i zobaczył czy się nie złamie, pobujałbym się na nim, czy jest wystarczająco stabilny. Zwróciłbym uwagę, czy można prosto siedzieć i czy jest odpowiednia wysokość. Gdybym miał być bardziej wkurzający to pewnie sprawdziłbym czy nie jest zrobiony z azbestu, czy jego kolor pasuje do otoczenia, z jakiej firmy jest i czym ona sobą reprezentuje. Czy jeśli materiał z tego krzesła jest
  • Odpowiedz