Wpis z mikrobloga

Mirki znów potrzebuję waszej podpowiedzi. Dziś mam pytanie z dziedziny elektroniki, a nie chcę się z tym pchać na elektrodę, sami wiecie dlaczego ( ͡° ͜ʖ ͡°).

No więc chciałbym w różnych pomieszczeniach puszczać muzykę o zróżnicowanej głośności i zastanawiam się w jaki sposób uzyskać najlepszą możliwość jej regulacji, być może jest jakieś urządzenie albo specjalny patent na takie cóś. Na chwilę obecną jedyne co przychodzi mi do głowy to montaż potencjometrów przed każdym głośnikiem ale to raczej kiepskie rozwiązanie. Liczę na Wasze odpowiedzi i chciałbym zaznaczyć, że jestem w temacie kompletnie zielony więc proszę o prostą terminologię ( ;

#audio #elektronika #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #glosniki
  • 10
@pytonger: Kurde w tej chwili nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć bo nie mam dostępu do wzmacniacza, po godz 14stej będę mógł go obejrzeć i powiedzieć cokolwiek.
jedyne co przychodzi mi do głowy to montaż potencjometrów przed każdym głośnikiem

@Erlox: duże drutowe potencjometry, o takie, jak na obrazku dałyby radę. Z normalnymi zapomnij. Jedyna sensowna metoda osiagnięcia takiego efektu, jak chcesz, to postawienie pięciu wzmacniaczy, po jednym w każdym pokoju. To nie muszą być Kenwoody za 5kzł/sztuka, równie dobrze możesz osiągnąć niezłe efekty na wzmacniaczach z Aliexpress po kilkanaście $
Jarek_P - > jedyne co przychodzi mi do głowy to montaż potencjometrów przed każdym gł...

źródło: comment_JGC05HW8OjgRRcRXQWzCwQKZC4BUphw9.jpg

Pobierz