@PluszowyBeton: jestem przydzielony do jednostki (VFA-32). Jednostka zas jest przydzielona do CVW-3. Tak wiec na chwile obecna za kazdym razem kiedy CVN 69 USS Dwight D. Eisenhower wyplywa, wyplywa tez moja jednostka w tym i ja. Bywaja krotkie misje treningowe COM2X czy tez TSTA (4 tyg) a i wyprawy w okolice 5 floty na 9-11 mies.
Zaloga nie jest wymieniana. Ot wszystko zalezy od dlugosci kontraktu. Jezeli kontrakt konczy sie
@PluszowyBeton coz, z finansowego punktu widzenia nie oplaca sie USN wysylac calej grupy uderzeniowej na 2-3 mies :) Nie wspominajac juz o tym ile lotniskowiec musi przesiedziec w stoczni po zakonczeniu prawie rocznej wyprawy. Tak wiec rotacja, wzgledy finansowe, plus oczywiscie jakies tam plany wyzszego szczebla nie pozwalaja na krotkie rejsy :)
@widofmaker: No tak, samo dopłynięcie w miejsce działań to kupa czasu z tego co widzę to lotniskowiec płynie ok. 30kts to jest jakieś 50 km/h strach pomyśleć, że czasami płyniecie z taką prędkością na drugi koniec świata :)
@PluszowyBeton: coz, powiedzmy sobie szczerze, maksymalna predkosc lotniskowca klasy Nimitz jest chroniona klauzula tajnosci i z oczywistych wzgledow nie moge na ten temat dyskutowac :) Jednakze musisz tez pamietac ze razem z lotniskowcem na miejsce dzialan plynie grupa uderzeniowa i nijak nie moze on sobie pozwolic na plyniecie z maksymalna predkoscia, nawet gdyby chcial :)
@widofmaker: O okrętach to ja w ogóle mało wiem :) jakie są nastroje załogi jak wpływacie w rejon działań bo z jednej strony jesteś na okręcie, który jest najbardziej chroniony a z drugiej jesteście głównym celem przeciwnika...
@PluszowyBeton: hmmm, dosyc niecodzienne pytanie. O ile nastroje zalogi niewiele maja wspolnego z tym jak bardzo jestesmy narazeni na ataki przeciwnika (wbrew pozorom malo kto o tym mysli) o tyle aby dotrzec do lotniskowca przeciwnik musialby sie przedrzec przez kilka fregat, niszczycieli, przemknac niezauwazenie obok lodzi podwodnych i wiecznie patrolujacych E2C i HM60 wiec to tez nie jest takie hop siup :)
@widofmaker: Byle kto wam nie zaszkodzi to oczywiste, w sumie to mało kto jest wstanie wam zaszkodzić :) Właśnie sobie oglądam Twoją jednostkę na mapach Google i "poukładane" Hornety :)
Nie wiem kiedy było zdjęcie aktualizowane ale w większości faktycznie stoją Super-Hornety. W sumie fajna lokacja bazy, zazdroszczę Ci tego morza obok :)
#pracbaza
Czy stosuje się jakieś rotacje w rodzaju wymiany części załogi na morzu?
Zaloga nie jest wymieniana. Ot wszystko zalezy od dlugosci kontraktu. Jezeli kontrakt konczy sie
Jeszcze mam kilka pytań, pozwolę sobie napisać do Ciebie na PW w najbliższym czasie :-)
Właśnie sobie oglądam Twoją jednostkę na mapach Google i "poukładane" Hornety :)
W sumie fajna lokacja bazy, zazdroszczę Ci tego morza obok :)