Aktywne Wpisy

IdillaMZ +357
Prosta odpowiedź dlaczego Kaczyński tak Tuska nienawidzi. Dorobiliśmy się szefa, który przywrócił u naszych partnerów nadzieje, że z Polską nie tylko będzie można rozmawiać, ale że Polska wraca do prowadzenia jakiejkolwiek polityki w Europie.
Atawizmy Kaczynskiego w praktyce osłabialy jedność Europy w konfrontacji z Rosja, ponieważ Polska zamiast działać na rzecz wypracowania jakiegoś wspólnego mianownika w Europie, ograniczała się do szczekania na większych, formułowania wszystkich tych chorych bredni wobec UE, Francji i
Atawizmy Kaczynskiego w praktyce osłabialy jedność Europy w konfrontacji z Rosja, ponieważ Polska zamiast działać na rzecz wypracowania jakiegoś wspólnego mianownika w Europie, ograniczała się do szczekania na większych, formułowania wszystkich tych chorych bredni wobec UE, Francji i
źródło: 1
Pobierz
Kempes +65
źródło: temp_file4123959897712868145
Pobierz

Mirki, chcę zrobić coś takiego w pajtonie, nie znam poprawnej terminologii do tego ale z tyle C co wiem to wskażniki benizy odwołania #!$%@? jakieś
Mam klasę i instance:
class Klasa:def __init__(self):self.cyfra = 0inst = Klasa()I teraz mam taką funkcję
def zwieksz(a):a += 10
I, teraz chcę zrobić coś w stylu
zwieksz(inst.cyfra)ale żeby to zmieniło właśnie zmienną w klasie żeby to działało tak
>>> inst.cyfra = 0>>> zwieksz(inst.cyfra)>>> inst.cyfra10Jak teraz robię takie coś w pytonszu.
EDIT: @wykop @m__b wyjeb tego nowego programiste w #!$%@? bo tagów kodu nie naprawił
def zwieksz(self):self.cyfra += 10
i nie miałem w głowie śmiesznej nazwy dla klasy a
class Class:to jeszcze gorsze niż pisanie po polsku
'
class Klasa(object):~~~~__init__(self):
~~~~~~~~self.cyfra = 0
~~~~def zwieksz(self):
~~~~~~~~self.cyfra += 10
'
def zwiekszObjekt(o):o.cyfra += 10
A jeżeli nie możesz, to możesz spróbować przeciążyć operator += i przekazać cały obiekt:
class Klasa:
def __init__(self):
self.cyfra = 0
def __iadd__(self, a):
self.cyfra += other.a
return self
inst = Klasa()
zwieksz(inst)
Na upartego jesteś wstanie napisać obiekt który operuje
incrementor.register(class1.number)incrementor.register(class2.number)
incrementor.increment_all()
i to zwiększy number we wszystkich zarejestrowanych klasach
def zwieksz(a, attr):
wartosc = getattr(a, attr)
setattr(a, attr, wartosc + 10)
zwieksz(inst, 'cyfra')
ale śmierdzi evalem
wypróbuję
def increment(value) -> int:
,,,,value += 10
,,,,return value
ClassObject.value = increment(ClassObject.value)
Piszę moduł do łatwiejszego robienia rzeczy w pygame, wziąłem moją pierwszą gierkę w pygame która była tak #!$%@? że miała 1000 linii kodu a miała tylko dwa poziomy zbudowane z trzech sprajtów, i trzy bronie. To potrzebowałem do zrobienia zajebistego input handlera.
tak wygląda kod przykładowy który przesuwa sprite jak się naciśnie
@Almagest: bardzo fajny sposób od Almagest. Nie wiedziałem że tak mozna :)