Wpis z mikrobloga

Dzień dobry, po dłuższym czasie i wstępie do programowania (javascript, html, css) potrzebuję kilka rad, a mianowicie jakiego edytora używać? (najlepiej bezpłatny bo zielonka) jakiegoś miejsca/narzędzia gdzie mógłbym to co zrobię sobie wyświetlać? (nie wiem jak to ubrać w słowa) i pytanie zasadnicze czy coś jeszcze potrzebuję? (prócz chęci i zapału ;) )

#programowanie #naukaprogramowania #javascript #html #css
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sequel: z edytorów to pod Windows polecam Notepad++, darmowy, koloruje składnię bardzo ładnie. Jeśli piszesz tylko statyczne strony to możesz nawet otwierać pliki .html przeglądarką, ale jeśli np. Będziesz kiedyś chciał pisać też np. Skrypty .php to musisz ściągnąć jakiś najprostszy serwer www i uruchomić (polecam np. UniformServer, uruchamiasz wciśnięciem 1 przycisku)
  • Odpowiedz
@sequel: Prawilny edytor na dzień dobry to Notapad++ lub NetBeans. Zreszta na później też są dobre.
Jeżeli robisz strony tylko HTML/JS/CSS to nie potrzebujesz tylko przeglądarki by to wyświetlić :)
Jednak warto sobie postawić Apacha i mieć swój lokalny serwer. Instrukcja instalacji dostępna np. tutaj
  • Odpowiedz
@sequel: Tak jak napisałem. Skorzystaj z instrukcji krok po kroku i zainstaluj sobie Apacha. Nie polecam nawet do domowych zastosowań gotowych kombajnów. Instalacja i konfiguracja Apacha ręcznie trwa jakies 5 minut.
  • Odpowiedz
@sequel: Jeśli totalna zielonka.

To notepad++ wpisz w google. Notatnik przygotowany pod programowanie.

A hosting. Ja używam boo.pl. 8zl za 3 miesiące i to jeszcze sms to żaden majątek
  • Odpowiedz
@garsi: Bo dzisiaj przeglądarki mają różne zabezpieczenia i takie załadowanie obrazka z folderu, bez webserwa może skończyć się błędem.
@sequel: Sublime jako samo IDE jest naprawdę dobry. Atom też. Jak potrzebujesz czołgu to NetBeans.
Postaw sobie jakiś lokalny webserwer, nginx jest spoko, ale dla zaawansowanych. Najłatwiej i najszybciej będzie skorzystać z jakiegoś WAMPa/LAMPa, ala EasyPHP, XAMPP itp.
  • Odpowiedz