@Magnolia-Fan: A, to przepraszam. Myślałem, że chodzi o całość wypowiedzi. Czyli jak to w końcu jest? Można pisać poszedłbym na równi z poszedł bym i nie ma błędu? Naprostujcie mnie.
@PralkaDoSmazeniaWody: no błąd jednak jest jeśli piszesz rozłącznie. Tak na zasadzie prostej analogii - przecież nie napiszesz "chciał bym" tak samo nie piszemy "poszedł bym". Inna sprawa, że możesz to -bym oderwać od czasownika i napisać "bym poszedł" :)
@juzniepije: Ja mam w pracy gorzej. Na ~70 telefonów, które odbiorę, z 40-50 ludzi będzie mówiło "załanczam, włanczam, podłanczam" i inne wariacje tego słowa. Po 8 godzinach sam zaczynasz tak mówić (・へ・)
Na mirko bardzo często można też spotkać wyrażenie "z resztą". Zawsze mnie wtedy ciekawi co by było bez tej reszty.
@Amfidiusz: Obie są prawidłowe choć jak patrzę, to sam też się mylę.
Osobno piszemy wówczas, kiedy nadajemy reszcie dosłowne znaczenie, np. Iwona z resztą gości bawiła się w sali tanecznej. Pisownia łączna jest konieczna, gdy mamy do czynienia z partykułą, która wprowadza nam zdanie uzupełniające wypowiedź, np. Nie mogę
@juzniepije: No wiadomo. Dlatego widząc formę rozłączną napisaną w drugim wymienionym przez Ciebie kontekście automatycznie próbuję sobie wyobrazić kontekst pierwszy.
Z resztą i tak nie zrozumiesz ( ͡°͜ʖ͡°) Bez reszty może byś zrozumiał.
#rosja #wojna #ukraina Ale trzeba przyznać to, że nawet jak Rosją przegra ta wojnę, w co szczerze wątpię, to i tak prawdę mówiąc walczyła przeciwko całemu Arsenalowi NATO, a nie tylko jednemu krajowi ukrainie, co potwierdza tezę o tym, że jednak jest jedną z silniejszych armii świata..
Czytać się już nie da tego Internetu z tym wszędobylskim poszedł bym, poszli byśmy bo nawet oczu kąpiel potem nie pomaga.
#grammarnazi #gruparatowaniapoziomu
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Mi pasowałoby jutro.
i
Jej pasowało, by pójść inną drogą.
-włanczać
-jestem mądrą osobom
-klijentów
@guilmonn: Gorsze chyba jest:
- dałem 4 pączki tym osobą
( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Amfidiusz: Obie są prawidłowe choć jak patrzę, to sam też się mylę.
(╥﹏╥)
@juzniepije:
źródło: comment_qPXsIj6DuZCTljhKYDGT8nD6Emk3PkEh.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora