Wpis z mikrobloga

Weźcie wreszcie sobie to zapamiętajcie że byśmy, zrobilibyśmy, wziąłbym i inne wariacje z -bym, -byś, -byście, -byśmy piszemy łącznie.

Czytać się już nie da tego Internetu z tym wszędobylskim poszedł bym, poszli byśmy bo nawet oczu kąpiel potem nie pomaga.

#grammarnazi #gruparatowaniapoziomu
  • 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PralkaDoSmazeniaWody: no błąd jednak jest jeśli piszesz rozłącznie. Tak na zasadzie prostej analogii - przecież nie napiszesz "chciał bym" tak samo nie piszemy "poszedł bym". Inna sprawa, że możesz to -bym oderwać od czasownika i napisać "bym poszedł" :)
  • Odpowiedz
@juzniepije: Ja mam w pracy gorzej. Na ~70 telefonów, które odbiorę, z 40-50 ludzi będzie mówiło "załanczam, włanczam, podłanczam" i inne wariacje tego słowa. Po 8 godzinach sam zaczynasz tak mówić ()
  • Odpowiedz
Na mirko bardzo często można też spotkać wyrażenie "z resztą". Zawsze mnie wtedy ciekawi co by było bez tej reszty.

@Amfidiusz: Obie są prawidłowe choć jak patrzę, to sam też się mylę.

Osobno piszemy wówczas, kiedy nadajemy reszcie dosłowne znaczenie, np. Iwona z resztą gości bawiła się w sali tanecznej. Pisownia łączna jest konieczna, gdy mamy do czynienia z partykułą, która wprowadza nam zdanie uzupełniające wypowiedź, np. Nie mogę
  • Odpowiedz
@juzniepije: albo mylenie "-om" z "-ą". Właśnie kolejny raz na to wpadłem w jakimś komentarzu:

Szkoda, że przez koszulkę dał niepotrzebną pożywkę osobą, którzy za bardzo cannot into ekonomia.

()
  • Odpowiedz
@juzniepije: No wiadomo. Dlatego widząc formę rozłączną napisaną w drugim wymienionym przez Ciebie kontekście automatycznie próbuję sobie wyobrazić kontekst pierwszy.

Z resztą i tak nie zrozumiesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bez reszty może byś zrozumiał.
  • Odpowiedz