Wpis z mikrobloga

Mirki z #fotografia pomożecie?

Chciałbym zacząć "bawić" się fotografią, ale analogową. Na początku powiem, że nie wiem kompletnie, ale to kompletnie nic o fotografii, żadnych pojęć i tego co z czym i gdzie. Hobby jednak trzeba jakieś mieć, a akurat lekka pustka w moim życiu, a że kręcą mnie stare aparaty i cały proces wywoływania zdjęć to padło na fotografię.

Teraz moje pytanie: jaki aparat i obiektyw wybrać?

- Budżet na start jak najmniejszy z limitem powiedzmy 600zł, bo nie chcę wydawać kupy kasy na sam początek
- Docelowo chciałbym fotografować krajobrazy, naturę, ale mogę zacząć od czegoś prostszego (?)
- Im bardziej oldschoolowy aparat, tym lepiej :)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mandrake13: @etopiryna: Ale te Zenity są brzydkie ( ͡° ͜ʖ ͡°) No ale nie o wygląd tu chodzi w końcu. Poprzeglądam oferty, postaram się znaleźć coś w dobrym stanie.
Jakbyście mogli podać jeszcze jakąś alternatywę, w przypadku gdyby był problem z kupieniem dobrego Zenita?

P.S.
Czy jest jakieś miejsce w internecie gdzie są poradniki/kursy fotografii analogwej? Do czego jaki obiektyw, jaka ostrość itp. itd.
  • Odpowiedz
@kamelsux: O, to wygląda naprawdę nieźle, będę licytował. Ciekawe do jakiej ceny dojdzie :)
Celuję w tę Practicę, a jak nie to wezmę jakiegoś Zenita. Dziękuję!

Skompletuje sobie zestaw 3 obiektywów: szerokokątny, zoom (150-200mm) plus standardową 50. Na start powinno wystarczyć :)

Jak tylko będą pierwsze efekty fotografii będę publikował na mirko.
  • Odpowiedz