Wpis z mikrobloga

Cześć wykopki, za 2 dni wybieram się z dziewczyną w podróż autostopem do Włoch przez Austrię i Słowenię (zaczynamy w Austrii). Niestety, nie ma szczęścia co do couchsurfingu i powoli zaczynamy się martwić, że będziemy musieli spać w hostelach (chcemy tego uniknąć, bo to "studencki wyjazd"). Jakieś porady, gdzie można spać jak najtaniej, poza hostelami?

Póki jest zima, na 100% nie będziemy chcieli spać na dworze oczywiście. Czy ktoś np. spał na plebanii, w jaki sposób sobie radziliście?

#autostop #podrozujzwykopem
  • 10
@Adam_pasztecik_czwarty: nie nastawiajcie się, że zapukacie do jakiejś plebanii i was przygarną ;) są hostele, gdzie miejsce w dużym pokoju to ok.5 euro, radzę sobie to doliczyć zimą. ofc można mieć szczeście do ludzi i zostać zaproszonym do domu, ale też totalnie nikt może tego nie zaproponować ;p
@Adam_pasztecik_czwarty: hostelworld, hostelbookers, hostels.com.
a co do couchsurfingu, to wiesz, idea tez jest taka, że nie chodzi do końca o darmowy nocleg, a o poznawanie ciekawych ludzi, podróżników itp. teraz trochę się to zmieniło, bo jest dużo przypadkowych osób, które albo liczą na darmowe spanie, albo na to, że jakieś laski będą do nich wpadać na noc ;d generalnie ciężko trafić na fajnego coucha, ale równie trudno też mieć sensowne prośby
@gwiezdna: Nom, to fakt. Dziewczyna skorzystała z tego dwa lata temu, największym plusem jak i minusem couchsurfingu jest duża społeczność :D
Sam pisałem, że to pierwszy raz kiedy chcę skorzystać z couchsurfingu (czytałem że są nawet spotkania podróżników, we Wrocławiu np. organizują nocne zwiedzanie), ale rozumiem też ludzi, którzy nie chcą przyjmować :/
@Adam_pasztecik_czwarty: zweryfikuj konto, z jedną referencją, do tego starą i jako autostopowicz masz bardzo nikłe szanse na znalezienie hosta. Jest jeszcze motyw żeby pisać na emergency couch request danego miasta, polecam, w większych miastach te grupy mają ogromny potencjał. Jak moje konto było jeszcze dosyć puste i nie mogłem znaleźć hosta w Pradze, a już w niej byłem, to po 20 minutach od napisania posta w takim miejscu 3 osoby zgłosiły
@opinel: Spaliśmy tak na majówce, i z naszym sprzętem nie byłoby to nic przyjemnego. Najbardziej obawiam się wahań temperatur, bo zauważ, że dwa tygodnie temu w całej Europie było 20 stopni mniej (-10 zamiast 10), a w nocy nadal są przymrozki. Dlatego wolałbym sobie odpuścić namioty.