Wpis z mikrobloga

Nie rozumiem ludzi, którzy do swoich notebooków kupują myszki radiowe wymagające odbiornika USB, którego trzeba wetknąć w komputer, zamiast kupić myszkę bluetooth, która żadnego odbiornika nie potrzebuje, gdyż on przecież już w notebooku jest :/

Taki odbiornik później wystaje z komputera, można go wyłamać lub można wyłamać też i cały port USB w komputerze :/

#komputery #rozkminy #bluetooth
Pobierz Adaslaw - Nie rozumiem ludzi, którzy do swoich notebooków kupują myszki radiowe wymag...
źródło: comment_LezpntYdY9p1b3vOg7DjRN8ZzaW6R5f2.jpg
  • 18
nie zawsze myszka bluetooth chce współpracować z laptopem, a mysz z własnym odbiornikiem nie robi takiego problemu

@ZmutowanaFrytkownica: Od lat używam myszek bluetooth. Mam ich kilka i używam ich na kilku komputerach. Nie miałem z nimi problemów.
To co Ty piszesz, dla mnie kwalifikuje się do reklamacji myszki (lub notebooka) :)
@Adaslaw: próbowałem połączyć Tracera używanego w innym laptopie pod tablet i za cholerę nie chciało działać. Sprzęt sparowany, a myszka nie hula. Przewodowe działają, z osobnym odbiornikiem też (jakiś tani Logitech), ale na bluetooth nie zmusiłem jej do działania :/ Wiele razy przesyłałem pliki bluetoothem z tabletu i działało bez problemu.
A może po prostu myszy BT są droższe, a jak nie widać większej różnicy to po co przepłacać?

@Mglisty:

Widać różnicę.

Różnice:
1. zajęty jeden z portów USB
2. odbiornik wystający poza obrys komputera (co ma znaczenie dla ludzi, co często chodzą z komputerem, np. na spotkania)
3. Bluetooth jest w pełni niezależny od systemu operacyjnego i nie wymaga dedykowanych sterowników (np. do odbiornika radiowego)
@Adaslaw: Użytkownik końcowy:

- mam kilka portów, nigdy z nich nie korzystam, niech sobie jest wsadzone,
- laptop praktycznie przyrósł do biurka / nigdy nie był w plecaku,
- co to jest sterownik? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tylko dla zorientowanych ludzi jest to problem (często w ruchu, dużo urządzeń USB, poinstalowane linuxy i inne takie), 95% tego nie dotyczy.