Aktywne Wpisy
erebeuzet +1426
tojapaweu +17
Czeka mnie dziś dość spora trasa do rodziny. Nie lubię takich podróży, więc trochę tym żyje od kilku dni. Trasa to około 120 km, a w poniedziałek powrót, więc łącznie niecałe 250 km.
Sprawdziłem generalnie wszystko w aucie, byłem na przeglądzie, ale jedno nie daje mi spokoju, jak sprawdzić czy w kole zapasowym jest odpowiednio powietrza, gdybym w razie czego złapał „kapcia” i musiał zmieniać?
Czy po prostu jechać na stację i dopompować profilaktycznie?
Samochod
Sprawdziłem generalnie wszystko w aucie, byłem na przeglądzie, ale jedno nie daje mi spokoju, jak sprawdzić czy w kole zapasowym jest odpowiednio powietrza, gdybym w razie czego złapał „kapcia” i musiał zmieniać?
Czy po prostu jechać na stację i dopompować profilaktycznie?
Samochod
Pale Ale 6,5 EBC Soufflet 4,2 kg
Monachijski 12-16 Soufflet 1,5 kg
Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,6 kg
Bursztynowy 30-70 EBC Strzegom 0,5 kg
Caraaroma (R) 300-400 EBC Weyermann 0,04 kg
Chmiel Aramis FR 2013 granulat 6,3% 75g
Drożdze Gozdawa PURE ALE YEAST 7
Zacieranie:
69’-68 – ok. 75 min. lub do negatywnej próby jodowej.
podgrzewany do 76-78 i wysładzamy.
Gotowanie 70’
60’ – 35 gram Aramis
5’ – 40 gram Aramis
Ok, 27 IBU
Odfermentowanie po burzliwej do 9BLG. Przelane na cichą 12 stycznia 2016 r.
Zabutelkowane 23 stycznia. Odfermentowane do 8 BLG. Czuć wyraźnie słodowość z mocną goryczką. Bardzo fajne pijalne piwko wyszło.
#piwo #piwowarstwo #browarcaccabatus #browarhipster
niech zgadnę, masz refraktometr?
może trochę dłużej to zajmie, ale generalnie ten strain ponoć źle reaguje na spadek temperatury w fermentacji i potrafi bardzo zwolnić - ale ma tolerancję alkoholu do 12%, więc na pewno nie skończył jeszcze roboty, generalnie bałbym się mocno na Twoim miejscu o gushing i tym podobne
@Conradoss: masz dzieci?
ok, zawsze jest ten pierwszy raz z granatami... pytanie, jezeli burzliwa trwała 2 tygodnie, pozniej 2 tygodnie cicha, zero spadku BLG, zacieranie w najwyzszych temperaturach czyli mało alkoholu, przeciez sa piwka z ekstraktem 17 i maja ok. 5 procent.
tez pytalem na forum o to ze malo spadlo, generalnie mialem odp. ze przy takim zacieraniu bardz to jest mozliwe.
Co do fermentacji to sam nigdy nie korzystałem z gozdawy pure ale [ani żadnej innej for that matter], ale przeczytałem, że bardzo źle reagują, kiedy nie skontruje im się spadku temperatury po najburzliwszej fazie fermentacji - ludzie na forum piwo.org piszą, że burzliwa na tym szczepie potrafiła im trwać nawet 4 tygodnie. Generalnie zasada jest taka, że o długości fermentacji decydują drożdże, nie piwowar. jeśli masz sytuację, w której odfermentowanie jest tak niskie po 'założonym' czasie, sprawdzaj co kilka dni czy blg się zmienia - lepiej potrzymać piwo na gęstwie 7 dni 'za długo' niż 3 dni za krótko. Możesz tez wykorzystać patent promowany tu przez browarPERUN - odlanie części piwa [z pół litra], wsypanie do niego jakichkolwiek [choćby piekarskich] drożdży i postawienie w cieple, żeby zobaczyć, czy fermentuje. Jesli tak, to oczywiście fermentacja burzliwa nie zakończyła się i piwo należy trzymać dalej. Osobiście nigdy nie musiałem uciekać się do takich rozwiązań, ale zawsze lepiej znać taką 'sztuczkę', jeśli nie mamy pewności/cierpliwości do rozwiązań klasycznych.
Konkluzją będą 3 porady
1. przed użyciem nowego, 'skomplikowanego' straina drożdży - przeczytaj nie tylko to, co mówi producent, ale też opinie na