Aktywne Wpisy
DzonySiara +220
#pieklomezczyzn
#transseksualizm
Daje link do wpisu żeby poczytać całość.
https://twitter.com/RealXero02/status/1761773785324130409?t=grQwFLsQv6s0ji0vnv9DwA&s=19
#transseksualizm
Daje link do wpisu żeby poczytać całość.
https://twitter.com/RealXero02/status/1761773785324130409?t=grQwFLsQv6s0ji0vnv9DwA&s=19
Linnior88 +30
Czy lubicie kobiety z masywnymi biodrami pośladkami /udami
#kiciochpyta
#kiciochpyta
Pszeniczniak (15L, około 21C) stoi 14 dzień na burzliwej, cichej nie robię, bo pszeniczniak ma być mętny.
Z 12 zeszło do 3,5 (drożdże płynne FM41).
Chciałbym nagazować do 3 vol CO2, i o ile kalulatory są zgodne co do ilościu cukru:
1. 128g
2. 129g
3. 131g
To przy suchym ekstrakcie są znaczne różnice w wyliczeniach:
1. 190g
2. 225g
3. 175g
Chicałbym tę warkę obowiązkowo zrefermentować na ekstrakcie, żeby zobaczyć czy jest różnica w smaku. Czytałem gdzieś (chyba na piwo.org), że 100g cukru odpowiada 150g suchego ekstraktu, więc wychodziłoby około 195g DME. Sam już nie wiem co o tym myśleć, a wiadomo - granatów lepiej unikać.
#piwowarstwo
to nagazuj część butelek cukrem, część ekstraktem, inaczej nie będziesz miał porównania, bo każda warka jest trochę inna
@PIWOWARSTWO: no i właśnie o tym się chcę przekonać na własnej skórze ;)
chcesz być pr0 to gazuj rezerwą a nie ekstraktem.
a jak chcesz ekstraktem to sprawdź u producenta jaką ilość fermentowalnych cukrów ma ekstrakt i będziesz wiedział dokładnie ile dać
Coś takiego wymyśliłem.
7L refermentowane cukrem, 60g w postaci syropu.
8L refermentowane suchym ekstraktem, 100g w postaci syropu.