Wpis z mikrobloga

Mireczki, prośba o pomoc w obliczeniu surowca do refermentacji, chcę użyć suchego ekstraktu.
Pszeniczniak (15L, około 21C) stoi 14 dzień na burzliwej, cichej nie robię, bo pszeniczniak ma być mętny.
Z 12 zeszło do 3,5 (drożdże płynne FM41).
Chciałbym nagazować do 3 vol CO2, i o ile kalulatory są zgodne co do ilościu cukru:
1. 128g
2. 129g
3. 131g

To przy suchym ekstrakcie są znaczne różnice w wyliczeniach:
1. 190g
2. 225g
3. 175g

Chicałbym tę warkę obowiązkowo zrefermentować na ekstrakcie, żeby zobaczyć czy jest różnica w smaku. Czytałem gdzieś (chyba na piwo.org), że 100g cukru odpowiada 150g suchego ekstraktu, więc wychodziłoby około 195g DME. Sam już nie wiem co o tym myśleć, a wiadomo - granatów lepiej unikać.


#piwowarstwo
  • 8
@kon-jakub:

Chicałbym tę warkę obowiązkowo zrefermentować na ekstrakcie, żeby zobaczyć czy jest różnica w smaku

to nagazuj część butelek cukrem, część ekstraktem, inaczej nie będziesz miał porównania, bo każda warka jest trochę inna

@kon-jakub: nie musisz się przekonywać na własnej skórze, nie poczujesz różnicy
chcesz być pr0 to gazuj rezerwą a nie ekstraktem.
a jak chcesz ekstraktem to sprawdź u producenta jaką ilość fermentowalnych cukrów ma ekstrakt i będziesz wiedział dokładnie ile dać