Wpis z mikrobloga

Od ponad 4 lat odpowiadamy na pytania dotyczące Japonii w naszym nieustającym AMA o Japonii

W związku z tym organizujemy dwa małe #rozdajo

Oto pierwsze:

Trzy osoby zostaną wylosowane przez mirkorandom a do wygrania są:

1. Oryginalny i nowy zegarek terrorysty Casio

2. Mini japońska herbata - jeszcze nie wiem jaka ale będzie łatwa do zaparzenia, bo w torebkach

3. Mini japońska herbata - inny smak niż poprzednia

Wszystkie nagrody postaram się wysłać w przyszłym tygodniu.

Zapraszamy do plusowania.

Termin plusowania mija jutro o 9 rano polskiego czasu. Jeśli nie uda się skontaktować z wylosowanymi osobami przez 24h od zakończenia, będziemy losować ponownie.

Drugie rozdajo odbędzie się w niedalekiej przyszłości, może za tydzień lub dwa i będzie bardziej słodkie.

#japonia #amajapan

• 72
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ama-japan: Na Godzilli, a fotkę telefonem i ma mirko ( ͡ ͜ʖ ͡)
Tylko nie pisz że to fake, bo widziałem ją w TV i na pewno istnieje ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pozdro.
  • Odpowiedz
@ama-japan: Według tej tabelki highschool teacher nalezy do absolutnej czołówki pod względem wynagrodzeń w Japonii. To prawda, że nauczyciele zarabiają więcej od praktycznie wszystkich zawodów technicznych?
  • Odpowiedz
  • 0
@Malthan: to zależy od stażu i wieku dlatego ta tabelka ma te dwie pozycje. Generalnie tak, bycie nauczycielem to nie lada prestiż. Zależy też od szkoły i jej poziomu, czy jest prywatna, ile godzin zajęć itp.
  • Odpowiedz
@ama-japan: To rozumiem, ale żeby średnia wyszła 7 milionów rocznie to znaczy, że muszą być nauczyciele mający pewnie 15 milionów lub więcej. Z tego co pamiętam zagraniczni nauczyciele angielskiego dostają koło 2.5 miliona na start, krajowi podobno mniej. Chyba, że w badaniu brała udział mała ilość młodych osób, bo średni staż pracy 15 lat też wydaje mi się całkiem wysoki.
  • Odpowiedz
@Malthan: to są dane z urzędu statystycznego więc to nie są wyrywki z jakiejś tam grupy. W typowo japońskich firmach największymi czynnikami wpływającymi na wysokość pensji jest - wiek, długość/ciągłość pracy w danej firmie oraz doświadczenie.
Co do nauczycieli angielskiego to też zależy..znam takich obcokrajowców co pracują jako nauczyciele angielskiego w szkołach międzynarodowych i zarabiają po 11-15 mln yen.
  • Odpowiedz