Wpis z mikrobloga

Może ja jakiś upośledzony jestem, może czegoś nie rozumiem. Wytłumaczcie mi, dlaczego mając jeden rozmiar felgi, jedną wysokość, ale inną szerokość, mam mieć inne wskazania prędkościomierza?

Mam przykładowo:
205\60\15, oraz
185\60\15

Dlaczego kalkulator przy tej samej feldze i wysokości, podaje mi inne wartości prędkościowe? Przecież takie różnice w szerokości nie mają żadnego znaczenia, a różnica w wysokości opony i felgi robi różnicę. Nie wiem, może jakiś głupi jestem, wytłumaczcie łopatologicznie.
#motoryzacja #opony #samochody #carboners
  • 19
@jestemleniem: OK, już zaczynam teraz rozumieć. Czyli tak - mam dwie te same opony, ale mają różną szerokość. Przykładowo :

155 i 185. Obie mają "wysokość" 80. Ale to nie jest wysokość gumy uniwersalna [10, 20, 80] tylko wysokość względem szerokości i co za tym idzie, średnicy całego koła?
@jotodupca: @marcindlug: @elvisiako: to mam jeszcze jedno pytanie.

Bardzo źle będzie, jeśli założę opony 185\65\15,. zamiast 205\60\15 na zimę? Mam okazję założyć mało używane opony z pewnego źródła. Sam na nich jeździłem [dokładnie na tych, co mają iść do mojego samochodu] na innym aucie. Są na prawdę w świetnym stanie i mają znikomy przebieg.

Chodzi o względy bezpieczeństwa i przyczepności zimą. Idą z auta typu mini-suv do limuzyny, różnica
@Momok: na śniegu. Auto mam na trasy, gdzie ośnieżenie jest znikome. Nie mieszkam w rejonie wiejskim, słabo odśnieżanym, czy trudno dostępnym. Zastanawiam się, nad drogą hamowania na takich oponach przy takiej masie...
@marcindlug: Taką mam nadzieję i chętnie bym takie same opony na lato za montował, bo i pewnie spalanie byłoby ciut niższe.
@Momok: jedynie w takim kopnym itp., w zimie mimo wszystko najczęściej poruszamy się na mokrym więc szersze lepsze
@Zielony34: ja w swoim (taka sama dwójka, chyba ze zmieniłeś :P) mam 175/65/14 na zimę i jest OK, kładź śmiało