Wpis z mikrobloga

@RobotKuchenny9000: dobrze wiesz, że jedyne do czego dążą, to niegenerowanie chaosu orzeczeniami przed orzeczeniem o ustawie o TK. A o niej orzeczenie w drugiej połowie lutego, bo takie są terminy. Do 29 stycznia stanowiska uczestników i potem najwcześniej w ciągu 2 tygodni rozprawa.
  • Odpowiedz
@stekelenburg2: Wiem i właśnie na tym opieram swoje zdanie. TK nie chce wprowadzić chaosu i dlatego w ostatnim momencie odwołał tą rozprawę, jak i odwoła tą odnośnie nowelizacji. Zauważ że wszystkie ostatnie działania TK to droga by nie eskalować konfliktu (oprócz paru komentarzy Rzeplińskiego).
  • Odpowiedz
@RobotKuchenny9000: zgoda, że TK nie chciał eskalować i to bardzo dobrze, bo on nie jest od wojenek politycznych. Rozprawa w sprawie nowelizacji jeszcze nie została wyznaczona, a 14.01 TK postanowił sprawę rozpoznać na rozprawie (bez terminu póki co) stosunkiem głosów 10:2, więc stawiam, że do końca lutego będziemy mieć wyrok w sprawie.
  • Odpowiedz
@stekelenburg2: No widać że Rzepliński nie chce kręcić gównoburzy, nawet unikał jednoznacznej odpowiedzi odnośnie wymaganej 13 przy rozpatrywaniu. Raczej widać że wolałby to rozwiązać przed tym terminem. Czy będzie wola PiS tez nie mam pojęcia, to zależy od tego na ile tam poczuli krew. Powiedz mi tylko kiedy będzie wybierany nowy prezes TK, po zakończeniu kadencji Rzeplińskiego? Bo mam jeden scenariusz w głowie na który może PiS grać i byłby
  • Odpowiedz
@stekelenburg2: To możliwe że do grudnia PiS będzie przeciągał sprawę. Bo sądzę że oni na tą 3 z PO już by się zgodzili ale to poszło za daleko ideologicznie i w konflikt zaangażowany jest osobiście już Rzepliński (i o to mam do niego największe pretensje) i się go boją. Więc albo jego głowa spadnie przed końcem kadencji, albo mogą spróbować ich wyczekać. Jakby Rzepliński przykładowo zrezygnował, to PiS ma tych
  • Odpowiedz