Aktywne Wpisy
![pomidorowymichal1](https://wykop.pl/cdn/c0834752/cdaaab832dbe37052ed156847ff7cf4192897c6f6d4f1eb25e8da86921c918e8,q60.jpg)
pomidorowymichal1 +439
![pomidorowymichal1 - Pamiętacie to?
#mecz](https://wykop.pl/cdn/c3201142/b4987ded366b5f92bd506767d5003cefcd54738ac981183c9225e83f46bd6cd1,w150.jpg?author=pomidorowymichal1&auth=33a73c4c349a37cbb59907f6d087a5ea)
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz![Tortcebulowy](https://wykop.pl/cdn/c0834752/a1bd0b80cf3e817a9d0fa42173c421f9aa13df410c26e6e0dfc269ff52c8bb1c,q60.jpg)
Tortcebulowy +371
Przypominam że Anglicy z tym pokoleniem nic nie wygrali xD
#mecz
#mecz
![Tortcebulowy - Przypominam że Anglicy z tym pokoleniem nic nie wygrali xD
#mecz](https://wykop.pl/cdn/c3201142/5f156087fdaf135e81c3b2338849cce565416be8341cea4a06a06fdaf6127f69,w150.png?author=Tortcebulowy&auth=2752722599779f6806d49c6d36441464)
źródło: Screenshot_20240620-184741
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierzźródło: Screenshot_20240620-184741
PobierzWykop.pl
Wtedy właśnie kupiłem swoją pierwszą kawiarkę (mokę). Przepłaciłem w jakimś sklepie sprzedającym kurz z herbatą, albo innym Porzyganiu z Afryką. Zacząłem kupować włoskiem mielonki i byłem pro kawosz, myślałem, że teraz to dopiero piję kawę pyszną xD Później było tylko gorzej. Aeropressy, dripy Hario i inne modne wynalazki. 3rd wave of coffee, jasne palenie, rzemieślnicze palarnie. Młynek jeden, drugi, trzeci. Jakaś gówno-ciśnieniówka, potem już taka entry-level (Ascaso Basic) i kolejny młynek. Potem kompletne przerzuciłem się na metody filtrowe. Graty nie mieściły się już w kuchni. Później zacząłem chodzić po hipserskich kawiarniach, chodzić na cuppingi, aż w końcu rzuciłem się na pracę w kawiarni, zjeżdżając z zarobkami ponad 30%, żeby parzyć pyszne kawki i wyrobić sobie trochę umiejętności praktycznych.
Poznałem mnóstwo ciekawych ludzi - byłych i obecnych mistrzów baristów, cup-tastingu, latte-art - Polski i nie tylko. Odwiedziłem chyba wszystkie najbardziej znane w środowisku polskie kawiarnie. Odwiedziłem też wiele tych w Berlinie, Holandii i Belgii. Wszędzie gdzie byłem musiałem znaleźć jakąś hipsterską kawiarnię. Odwiedzałem palarnie, targi, wydarzenia kawowe - rozmawiałem z właścicielami, roasterami, quality-graderami.
Nigdy nie zapomnę mojego pierwszego, prawdziwego espresso. To było w krakowskiej Karmie na Krupniczej. Pamiętam tę eksplozję smaków i tę intensywność aromatów, body.
Teraz nie pracuję już w branży. Krótki dosyć epizod w kawiarni, dorabiałem sobie na targach, czasami się szarpnąłem na jakieś zawody, ale zwyczajnie brakowało na życie. Ale jeszcze kiedyś będę, tylko w swojej - taką podjąłem życiową decyzję, że za barem u obcego człowieka już pracować nie będę, bo źle się z tym czułem.
Po tych 7miu latach, mało co w kawie może mnie już zaskoczyć. Wypiłem litry espresso i kawy filtrowej. Próbowałem singli ze wszystkich zakątków świata, wszystkich prawie znanych metod zaparzania, najlepsze kawy wygrywające Nordic Cup, kawy z La Esmeralda. Mikroloty z Kenii, Etiopii i pokręcone metody obróbki.
#kawa #kawatime #przemyslenia #dobranoc
źródło: comment_RUX2eghBRxSEEl1KniXM4gZXz6J8uhnh.jpg
PobierzPatrząc na to jak fajnie i chętnie się udzielasz to gdybyś się kiedyś zdecydował zrobić AMA to byłoby pewnie o wiele ciekawsze i udane niż to Maćka Duszaka co zrobił konto chyba po to żeby bardziej rozreklamować bloga niż skutecznie odpowiadać na pytania i dzielić się wiedzą. Fajnie, że założyłeś konto i tu jesteś. Im więcej osób do wymiany doświadczeń tym lepiej :) Może się kiedyś w przyszłości spotkamy na jakimś wykoppiwie czy hehe wykopkawie xD
A co do samej kawy:
To jest super pasja. Nawet niekoniecznie pasja, a dla niektórych (szczególnie z tego tagu) ciekawa rzecz do zainteresowania się. To jest całkowicie inny świat od tego, który znamy - mam na myśli wszelkie kawy rozpuszczalne czy marketówki jak jacobs czy inna woseba. Jak już się człowieka raz, a porządnie przyczepi to ciężko odpuszcza, szczególnie, że po kilku razach ze speciality jakoś niechętnie idzie wrócić do chleba powszedniego. A wbrew pozorom to nie jest aż taki drogi wydatek jak się niektórym wydaje. Nawet porównując dobra to będzie tyle co jakieś dwie paczki papierosów biorąc pod uwagę takie palarnie jak Coffeelab. Naprawdę warto się tym zaciekawić i również polecam to
@introligat0r: dobrą kawiarkę warto. Warto też dopłacić do Bialetti, albo GAT. Na początek możesz spróbować sił z jakimiś włoskimi mielonkami z internetu, albo z palarni pomielone, ale zasada to "przede wszystkim kawa i młynek".
@sexmajonez: mieszkam w Holandii, więc teraz zamówiłem z Bocca (to jest bardzo duży importer zielonego ziarna i palarnia). Większość zamawiam jednak z belgijskiego Caffenation - nie jest to jakaś bardzo wysoka półka, ale mają świetny stosunek cena/jakość. Okazyjnie zamawiam z palarni w UK, czy kupuję na wyjazdach. W Polsce jest mnóstwo dobrych palarni. Z czystym sumieniem mogę polecić Audun, Coffee Proficiency, Kofi Brand, Kofi Lab, krakowską Karma, ewentualnie Java i jeszcze kilka, których nie pamiętam, albo