Jakie ćwiczenia polecacie dla początkującego na oddzielenie lewej ręki od prawej podczas grania? Tak żeby w końcu kontrolować obie ręce osobno. #pianino
@linoleum: od 15 lat, teraz dużo rzadziej niż częściej, staram się czasem komponować jakieś utwory (na kompie). Nie mam żadnych podstaw teoretycznych, słuch muzyczny praktycznie nie istnieje, ale nie przeszkadza mi to zbytnio w tworzeniu. Pianino zaś kupiłem miesiąc temu, cyfrowe z pełną ważoną klawiaturą, Yamaha P-115. Staram się sam uczyć, ale póki co największy problem mam właśnie z oddzieleniem rąk od siebie.
@sensi: Dobry dźwięk? Mam zakup pianina w perspektywie 5 lat, aczkolwiek jestem kompletnie zielony w temacie muzyki, jedynie że w podstawówce była, nie wiem czy mi nie przejdzie ta zachcianka ;D
@linoleum: Brzmi ok, powiedzmy że dla laika brzmi ładnie, jak prawdziwe pianino, ale jak ktoś się zna, to szybko wyłapie, że w zależności od siły uderzenia w klawiaturę to ciągle ta sama jedna próbka i głównie tylko głośność się jej zmienia, więc brakuje tego pełnego spektrum barw, no ale to jest powiedzmy budżetowe cyfrowe pianino, więc nie ma czego się spodziewać lepszego. Na moje potrzeby to wystarczy, bo chciałem mieć coś
@mwicat: chodzi mi tutaj o rozpoznawanie nut po tym jak ktoś zagrał coś, jeśli trafię poprawnie to tylko będzie łut szczęścia albo też jak ktoś śpiewa, to mam problem żeby wyłapać czy fałszuje czy nie, chyba że już ewidentnie odbiega od danej melodii.
#pianino
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@sensi: Dobry dźwięk? Mam zakup pianina w perspektywie 5 lat, aczkolwiek jestem kompletnie zielony w temacie muzyki, jedynie że w podstawówce była, nie wiem czy mi nie przejdzie ta zachcianka ;D
Nie myślaleś nad jakimś nauczycielem?
słuch muzyczny, czyli co?