Wpis z mikrobloga

#matura

Beka jak nie zdam z polskiego, w wypracowaniu zero wstępu, zero podsumowania. W treści tylko opis tych trzech ludzi i dlaczego byli oni ważni dla społeczeństwa.
  • 17
  • Odpowiedz
@karid:

No jasne, że nie każdy musi być fanem pisania rozprawek, czy ogólnie fanem czytania. Ale @Quavitor: nawet jeżeli chce być tym inżynierem to chyba posługiwanie się prostymi schematami musi jednak znać. A obecnie matura z polskiego, w kwestii wypracowania, sprowadza się do: wstępnie opisz o czym jest (lub są) przedstawione teksty, opisz kogo-co-dlaczego w nich opisano (w tym momencie zgarniamy już pokaźną pulę punktów), jeżeli pamiętasz inne podobne teksty,
  • Odpowiedz
Btw. moja żona, technolog w zakładzie chemicznym (no coś w ten deseń), ostatnie tygodnie siedzi i składa do kupy dokumentację, na którą składa się 60 stron napisanego przez nią tekstu. Także i osoby z kierunków i prac technicznych muszą umieć co nie co pisać.

@eaxene: Tylko że w tym przypadku piszesz na temat w którym jesteś specjalistą.
  • Odpowiedz
@karid:

no dobra, przyznam że rzeczywiście masz tu racje. Ale nadal uważam, że ogólna konstrukcja tekstu wypracowania na maturę jest banalna i nie trzeba wielkiej filozofii by wyuczyć się napisania co najmniej 2-3 zdań wstępu i zakończenia.
  • Odpowiedz
Dobra, nieważne - spanikowałem "trochę" po rozmowach z innymi i włączył mi się tryb #!$%@? głupot. Jak zwykle poszedłem innym tokiem myślenia niż reszta i dlatego mnóstwo rzeczy mi się nie zgadza. Zobaczymy co na to egzaminator. Zresztą, oficjalny klucz by się przydał. Próby pisałem w granicach 60-70% ale teraz będę zadowolony z 30%. Sorry za głupi komentarz. Oczywiście macie rację, że każdy powinien umieć pisać, z tym nie polemizuję. Znowu zeżarł
  • Odpowiedz
@Quavitor:

Na wyniki już nic nie poradzisz, denerwowanie też ich nie zmieni. Inny tok myślenia to jeszcze nic strasznego, więc się nie martw. Powodzenia życzę ;)
  • Odpowiedz