Aktywne Wpisy

PachneImbirem +108
Po wielu latach prób poszłam do lekarza rodzinnego, który podobno tego nie zapisuje.
Zapisał, powiedział że jak mi nie wyjdzie to da mi skierowanie na leczenie bariatryczne.
Trzymajcie kciuki, może teraz się uda.
Kobieta
Zapisał, powiedział że jak mi nie wyjdzie to da mi skierowanie na leczenie bariatryczne.
Trzymajcie kciuki, może teraz się uda.
Kobieta
źródło: 1000022044
Pobierz
MonazoPL +114
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Przy okazji: jeśli potrzebujesz konta, to polecamy obadać bezwarunkowo darmowy rachunek w Banku Pekao z dodatkowym 400 zł premii na
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Przy okazji: jeśli potrzebujesz konta, to polecamy obadać bezwarunkowo darmowy rachunek w Banku Pekao z dodatkowym 400 zł premii na
źródło: 400 zł pekao monazo
Pobierz

Nie do końca rozumiem operacje logiczne w JS.
Boolean(2)dajetrue.console.log(2 || true)daje2, czyli wychodzi, że2jest równetrue.Ale:
console.log(2==true)dajefalse. Czemu? Czemu tu2nie jesttrue? Nie zachodzi konwersja z int na bool? Czy jak? Może ktoś wyjaśnić?console.log(2 || true) - operator || or działa tak, że jeżeli pierwszy argument, w twoim przypadku liczba "2" jest true, to całość zwraca true, a liczby inne niż 0 są true, czyli "jeżeli 2 lub true -> zwróć true"
console.log(2==true) daje false - tutaj robisz zupełnie coś innego niż przykład na górze
console.log(2==true)wychodzi, że 2 jest false?@Melcma: To co tutaj robię? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Co się tam w środku dzieje?
@epi No tak, ale czemu nie konwertuje tej 2 do wartości bool? Skoro Boolean(2) == true, to na logikę przy 2==true też powinno wyjść true.
console.log(2 || true) - tutaj "2" nie jest równoznaczna z true, tylko całe to wyrażenie ZWRACA true
Chyba nic nie pokręciłem
operator || a także inne operatory logiczne nie zwracają true ani false.
@Melcma: nie prawda, operator == najpierw dokonuje konwersji typów a potem sprawdza
console.log(false || 3) -> 3
console.log(3 || false) -> 3
console.log(false || true -> true
@andrzejfryczmodrzewski1503: ponieważ w pierwszej kolejności operator == jeżeli porównujemy liczbę i booleana zamienia true na liczbę, a nie liczbę na boolean
2==true
2===1 //false
Nie ma znaczenia kolejność argumentów
@andrzejfryczmodrzewski1503: to jest głowny problem. To zdanie nie jest prawdziwe. Operatory które zwracają true/false to operatory porównania i negacji:
Operator || oraz && nie zwraca true