Wpis z mikrobloga

Domowy jabłecznik staropolski

Składniki na 10 L nastawu:
- 8 kg jabłek mieszanych (słodko-kwaśnych)
- 2 kg gruszek
- 5 L wody
- drożdże winiarskie Tokay
- pożywka dla drożdży winiarskich
- pektoenzym
- regulator kwasowości

Przepis:
Umyte owoce rozdrobnić (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym lecz bez ogonków) lub zmiksować na miazgę, przenieść ją do pojemnika fermentacyjnego (można zalać 0,5 l gorącej wody w celu zapobiegnięcia ciemnieniu jabłek) dodać pektoenzym (naturalny środek pomagający wyizolować sok), w tym momencie można dodać już drożdże oraz pożywkę. Pojemnik szczelnie zamknąć, zamontować rurkę fermentacyjną z wodą i pozostawić na dwie doby. Po tym czasie odcisnąć sok z miazgi, dodać regulator kwasowości, syrop cukrowy. Całość umieścić w balonie fermentacyjnym z rurką fermentacyjną i pozostawić na 3 tygodnie. Po tym czasie dokonać pierwszego obciągu młodego wina z nad osadu, dokonując korekty smaku (dosłodzić lub dokwasić). Młode wino umieścić ponownie w balonie aż do zakończenia fermentacji i sklarowania.





#browin #winodomowejroboty #cydr #przepisy #pijzwykopem
Browin - Domowy jabłecznik staropolski

Składniki na 10 L nastawu:
- 8 kg jabłek m...

źródło: comment_OBMHY2AzLoTq4op3Va7Do0wBYyBpBVFU.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
@Browin: troszkę mi brakuje ilości cukru. Wpis zdecydowanie nie dla początkujących, bo mogą pomyśleć, że drożdże trzeba wlać do zalanych gorąca woda jabłek.
Ale mi się podoba. Więcej takich
  • Odpowiedz