Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad tym, aby skonfigurować sobie obraz #docker'a na którym miałbym wszystkie narzędzia, programy (z wyjątkiem tych GUI jak IDE np.) potrzebne do pracy. Serwer WWW, baza danych, interpretery itd. Dzięki takiemu podejściu mógłbym w kilka chwil po zainstalowaniu Linuksa na nowej maszynie przygotować sobie środowisko pracy a przy okazji miałbym porządek w systemie bo nie zaśmiecałbym go sobie setkami pakietów potrzebnych na raz.

Pracuje ktoś z was w taki sposób? Sprawdza się to na dłuższą metę?

#programowanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@InnyKtosek: przymierzam się do czegoś podobnego - tyle że w mniejszym zakresie. o ile stawianie nowej, świeżej bazy danych jedną komendą wydaje mi się genialne, nie wiem czy trzymanie całego środowiska ma super korzyści - chyba że zawsze korzystasz z tych danych narzędzi
  • Odpowiedz
@Ghostli: Zawsze mogę zrobić copy-paste Dockerfile'a, dopisać kilka rzeczy i mam nową maszynę pod jakiś specyficzny projekt. Choć tutaj problemem moze być spore marnotrawstwo pamięci bo taki 1GB na maszynę na 256GB SSD już boli ;)
  • Odpowiedz
moze być spore marnotrawstwo pamięci

@InnyKtosek: pomiędzy projektami szufluję rzadziej niż na raz dzień – nie przeszkadza mi więc to – zazwyczaj i tak mam odpalony tylko jeden projekt
  • Odpowiedz
Dzięki takiemu podejściu mógłbym w kilka chwil po zainstalowaniu Linuksa na nowej maszynie przygotować sobie środowisko pracy

@InnyKtosek: Mówisz o maszynie wirtualnej?
  • Odpowiedz
@InnyKtosek: Można się w to bawić. Ale łatwiejsze jest użycie virtualboxa. Dlaczego? Bo można robić snapshoty i łatwo do nich wracać, klonować je, itd. Poza tym odpalisz na tym win,lin,osx na dowolnym z tych systemów.
  • Odpowiedz
@GwnBrz: Coś jak maszyna wirtualna ale nie do końca. Docker współdzieli jądro Linuksa z hostem dzięki czemu masz natywną wydajność apek i całkowite współdzielenie CPU i RAM.
@informatyk15000k: Ale po co mi snapshoty? Własnie to co mi się podoba w Dockerze jest to, że w 2-3 minuty z Dockerfila mam postawiony system od zera z taką konfiguracją jaką chce. Coś się sypnie to buduje kontener od nowa ze
  • Odpowiedz
@InnyKtosek: Jestem fanem dockera, ale u mnie to się nie sprawdziło. Często przenoszę się między komputerami i systemami. Fakt, można sobie dockera za każdym razem instalować i konfigurować, ale jak dla mnie virtualbox jest dużo poręczniejszy.
  • Odpowiedz
@GwnBrz: Generalnie są oficjalne obrazy do większości popularnych projektów na docker hubie - wszystko up-to-date

@InnyKtosek: Pamiętaj o założeniu jeden proces na kontener

Ja tak robię - grupa kontenerów (zarządzana przez docker-compose) na każdy projekt, więc git repo zawiera codebase i środowisko
  • Odpowiedz