Wpis z mikrobloga

#depresja Co myślicie o "pigułce ostatniej woli".

Ja mam niezły mindfuck bo z jednej strony popieram te wszystkie

"kazdy niech decyduje sam o swoim życiu"
"czemu chcecie decydować za innych"
"kazdy ma prawo do zakończenia swojego życia"

a z drugiej strony to ten pomysł wydaje mi się kiepski i myślę, że w ogólnym rozrachunku będzie więcej "niechcianych śmierci" w imię tego wolnego rynku umierania. Masa osób z np depresją która miała próby samobójcze, albo wyszły z choroby, potem są wdzięczne, że nie zabiły się. Taka tabletka nie daje większego wyboru bo jest tylko Łyk i poszło, a jak ktoś dramatyzuje ze skakaniem z okna itp to istnieje szansa go odciągnięcia od tego pomysłu (inna kwestia to taka, że chcą tylko zwrócić uwagę na siebie). Pojawienie się tej tabletki na rynku (pomimo obecnych już zamienników typu trutki i inne cuda) może sprawić że dużo ludzi, którzy jakby to powiedzieć "szybko się poddają" będą chcieli sięgnąć a potem by żałowali, ale niestety nie będą mieć okazji.

Tak wiem, ich strata. Prawo dżungli ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#4konserwy #kiciochpyta #neuropa
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Bo to co w tej chwili robisz to taka głupia panika. Równie dobrze mógłbyś podobne bzdury wypisywać pod newsem, że w Wąchocku otwarto strzelnice - ale jakto?! A jak ktoś z depresją pójdzie i sobie strzeli w łeb?

@wnocy: Dalej próbujesz tworzyć jakieś kuriozalne sytuacje z tego co napisałem zupełnie je zakrzywiając.

Jeżeli ktoś ma zaburzenia psychiczne to i tak będzie w stanie zrobić sobie krzywdę...

Oczywiście ale część osób uda się uratować.
  • Odpowiedz
@spatsi:

Dowód anegdotyczny...

Oczywiście bo w takim celu go przywołałem

W Singapurze 80% samobójstw to właśnie skoki z wysokości, w Hongkongu 50...

Poproszę jakieś źródła - chętnie się zapoznam
  • Odpowiedz
@ediz4: znacznie czyli ile? O ile ofiar się kłócimy? Bo jeżeli to będą pojedyncze przypadki, to naprawdę szkoda klawiatury, bo pewnie podobna jest śmiertelność po zakrztuszeniu się M&M-sami.

Jeżeli ktoś się rozmyśli, to pewnie będzie miał jakiś czas na wyrzyganie tabletki. W przypadku skoku z wysokości takiej szansy nie ma.
  • Odpowiedz
@wnocy: Posiłkując się źródłem kolegi wyżej

W wielu państwach 60% samobójstw wśród kobiet i 30% samobójstw wśród mężczyzn wynika z przedawkowania leków[85]. Wiele przypadków przedawkowania jest nieplanowanych i występuje w okresie nasilonej ambiwalentności uczuć...

i

Najczęstsze sposoby popełnienia samobójstwa nie pokrywają się z najskuteczniejszymi, w wyniku czego 85% prób samobójczych w krajach rozwiniętych wiąże się z
  • Odpowiedz
@Koller: Uwazam pomysl za sluszny i porzadny. Kazdy kto przechodzil depresje i walczyl z niechecia zycia dluzej niz 5 lat wie, ze to odpowiednie wyjscie. Jak ktos chce sie meczyc dalej, droga wolna. Niektorzy nie maja tyle sil by probowac kolejne 20 lat, wierzac ze cos sie w koncu zmieni. Osobiscie nie rozumiem oburzenia postronnych ludzi w stosunku do samobojcow, jestem w stanie zrozumiec rodzine, ale obcych ludzi? Co kogo
  • Odpowiedz