Wpis z mikrobloga

#programowanie #programujzwykopem #pytanie #pytaniedoekspertow

Może warto tu spytać.

Mam pytanie do wypokowych programistów, którzy znają trochę rynek w Polsce.

Od października idę studiować informatykę. Do tego czasu chciałbym nauczyć się programować na tyle, żeby mnie gdzieś ktoś zatrudnił jako programistę/pomocnika programisty, choćby za najniższą krajową, w Warszawie lub okolicach. Na razie umiem w c++ na poziomie podstawowym (trochę stla, proste klasy, ale nie kodziłem nic większego, niż implementacje algorytmów).

1. Czy to możliwe? :P

2. Jakiego języka się warto uczyć? Nastawiam się na Javę bo też pomysł na projekt mam m. in. na Andka, ale może warto czegoś innego się uczyć?

3. Wiem, że muszę mieć co pokazać, tzn. swój kod, projekty. Mam kilka pomysłów, ale nie wiem, co jest bardziej "fajne", a co mniej - może jakieś podpowiedzi co do tego, co by zrobiło dobre wrażenie (i da się napisać w te kilka miesięcy)?

4. Może jakieś inne rady?

Jak przeglądałem oferty, to na palcach można liczyć takie, w których nie wymagają III roku studiów lub 3 lat doświadczenia.

Tutaj też pytanie:

5. Czy jest sens aplikować, jeśli nie spełniam np. tego III roku studiów?

Wiem, że zasypałem pytaniami, ale będę wdzięczny za każde odpowiedzi. Wiem, że jest wielu pomocnych programistów na wypoku i liczę, że ktoś wspomoże doświadczeniem :)
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nociom: IMO jeżeli chodzi o programowanie to najłatwiej (najszybciej) będzie Ci znaleźć coś do zrobienia w PHP - bo po prostu zapotrzebowanie na to jest największe. Za to docelowo jeżeli faktycznie chcesz w tym pracować przez większość życia (powodzenia) to raczej tak jak mówisz java/c++ , a potem np. skupienie się na platformach mobilnych.
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: Nom, chodzi o pracę w tej chwili, bo tak albo inaczej muszę w wakacje zarobić trochę na studia.

@krupek: Tak właśnie słyszałem o pracy w PHP. Trochę dylemat, bo Javy/C++ chciałbym się uczyć i wcielić kilka pomysłów (php sie "raczej" słabo nadaje do programów użytkowych/gier), natomiast w
  • Odpowiedz
@Nociom:

1. raczej tak, u mnie od III roku pracowali już prawie wszyscy z grupy, którzy chcieli pracować. Wcześniej trudno to pogodzić ze studiami, przynajmniej na dziennych, ale jak się uprzesz, to pewnie da się. A jeżeli pytasz, czy dasz radę nauczyć się programować - nie mam pojęcia. Ja kiedy zaczynałem pierwszą pracę praktycznie nie miałem pojęcia o programowaniu. Nie znałem wzorców projektowych, nie pisałem wcześniej nic w architekturze klient-serwer.
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: Po pierwsze - po uj się ograniczać do PL? Po drugie - @Nociom: napisał, że siedzi na linuxie czyli zapewne z platformą 'gier' ma niekoniecznie wiele wspólnego. Jeżeli np. obraca się w środowisku administracyjno/serwerowym to mi chyba nie powiesz, że Windows 'kruluje'?

Należy sobie zadać pytanie w którym segmencie rynku jest duży potencjał i odpowiednia ilość pieniędzy a nie suchymi słupkami. Z tego lolchartu jaki tutaj wrzuciłeś wynikałoby,
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: Chyba nie widziałeś prawdziwego biznesu... Pracowałem w takim jednym dużym, na promilu urządzeń był Windows. Jak chcesz pisać aplikacje okienkowe pod Windowsa to jest to dobry wybór, ale IMO prawdziwy biznes to nie są aplikacje okienkowe...
  • Odpowiedz
@Nociom: nigdy nie pytaj ludzi jakiego języka możesz się uczyć, bo to tylko flamware wywołuje. Idziesz na studia - spróbuj jak największej ilości języków, paradygmatów. Z czasem sam zdecydujesz co cię najbardziej kręci w "informatyce" i naturalnie wybierzesz sobie 2-3 w których będziesz "wymiatał", a w reszcie i tak od czasu do czasu coś skrobniesz.

Moje rady co do programowania - nie ograniczaj się do programu podstawowego - jak jest jakieś
  • Odpowiedz
@adrian622 Dałem radę, tylko teraz muszę odespać :P

@ShortyLookMean Dzięki za opinię. Wiem, że to by był precedens zatrudnić kogoś przed studiami, szczególnie, że startuję z niskiego pułapu. Ale wierzę też, że to kwestia nałożenia pracy, a to już zależy ode mnie.

GiT, bazy danych, takie rzeczy zwykle w wymaganiach wpisują. A J2EE to już w ogóle zawsze wymagana tam, gdzie
  • Odpowiedz
A tak przy okazji - jest sens w Javie pisać program, który chodziłby w tle?

@Nociom: Co to za pytanie? Co to za różnica jaki język? Czy jest sens, to zależy co ten program ma robić, bo może być bezsensowny ;-)
  • Odpowiedz
@matek85: Trochę mnie podłamałeś :(. Czy jeśli nigdy nie uczestniczyłem w Google Summer of Code , nie trzepałem zadań z spoja, nie uczestniczyłem w projekcie uczelnianym, nie interesują mnie algorytmy (albo średnio interesują) to będę c--j a nie programistą? Zawsze mnie interesowało bardziej projektowanie a nie czyste, twarde kodowanie. Takie coś na styku grafiki i kodowania czyli to co teraz robię - front-end development.
  • Odpowiedz