Wpis z mikrobloga

@wolter_wait: przepis na steka:

1. dobre mięso
2. sól
3. pieprz

Dwa ostaynie dajesz na koniec po usmażeniu. Steka 2.5cm smaże około 2 min z jednej strony i obracam steka trzy razy, tak żeby powstała kratka od patelni grillowej.
  • Odpowiedz
@wolter_wait: najlepsze są steki z polędwicy. Drogie i delikatne mięsko. Mięso poznasz po kolorze. Mocno czerwone mięso (z tego co pamiętam) omijać. Kolor powinien być bardziej bordowy, wpadający w lekki brąz nawet.
  • Odpowiedz
@wolter_wait: Tak na poważnie. Ogólnie jeśli piszesz stek to mam na myśli polędwice wołową - jedno z najbardziej drogi mięs, ale i najlepsze Jeśli mieszkasz w dużym mieście to nie będzie problemu, idź do jakichś sklepów mięsnych. Jak mieszkasz w mniejszym to w Auchanie masz rostbef - ekspertem nie jestem, ale to jest troszkę gorsze mięso, jedno po polędwicy.

Mięso wyciągasz przed położeniem na patelnie na talerz na 20min najlepiej
  • Odpowiedz
@wolter_wait: nic więcej bo samo mięso w sobie jest pyszne, możesz na pierwszy raz nawet z biedronki czy z Lidla wziąć, są takie poporcjowane steki z różnych części krowy, najlepiej z polędwicy ale rostbef i antrykot też będą spoko
  • Odpowiedz