Wpis z mikrobloga

Jak pomóc przyjacielowi, który ma problem z alkoholem? Kluby AA nie wchodzą w grę. Chodzi o jakąś perswazję czy coś. Koleś jest inteligentny i osiąga duże sukcesy w pracy ale ma problem z piciem i nie wiem jak mu pomoc :/

#alkohol #alkoholizm #pomocy
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BlueberryHills: gdyby na alkoholizm pomagała perswazja to AA nie miałoby sensu, c'nie? ( )

Najprostsza odpowiedź to: nijak nie pomożesz.

Trochę trudniejsza to zabawa w psychologa: jak będziesz z nim rozmawiała to nie oceniaj, nie krytykuj, okaż zrozumienie i po prostu pytaj. Daj mu przestrzeń do wypowiedzenia się i nie zepsuj tego
  • Odpowiedz
@BlueberryHills: jeśli uzależniony sam sobie nie chce pomóc, to Ty nie pomożesz :( sama walczyłam z pewnym uzależnieniem i dopiero jak zostałam bez niczego, wywalili mnie ze studiów, przyjaciele mnie zostawili przez moją agresję to odkryłam że właśnie świadomie olałam swój talent i możliwośi. Dochodzenie do siebie trwa do teraz, a to historia sprzed 3 lat i nadal walczę. Na siłę nie da się pomóc. Ale na pewno wiem jedno:
  • Odpowiedz
@BlueberryHills: w takim razie musisz znaleźć źródło jego picia, bez tego nie ma opcji żeby mu pomóc, może pije bo sprawia mu to przyjemność, albo nie czuje się spełniony w tym co robi...
prościej byłoby gdyby miał jakiś powód, bo jeśli pije bo lubi to sam mu na pewno nie pomożesz.
  • Odpowiedz
@Jagoo: On sobie zdaje z tego sprawę. Na chwilę pasuje i znowu się zaczyna. Na trzezwo jak mu tłumaczę to rozumie, po pijaku nic do niego nie dotrze... Koleś cierpi na słabą wolną wolę i szybko ulega tekstom typu "ze mną się nie napijesz?"
  • Odpowiedz
@BlueberryHills: z jakiego rejonu jesteście? Mam świetnego terapeutę ze Śląska jakby co, ale tam trzeba z kimś pojechać i przypilnować żeby 'pacjent' nie uciekł podczas czekania w kolejce nawet 5 godzin!
  • Odpowiedz