Wpis z mikrobloga

Witam, robię układ z arduino i modułem wifi esp8266. I jak zasilam sobie ten moduł bezpośrednio z arduino to komunikuje się z płytką, ale tylko czasami. Więc zasilam go sobie teraz oddzielnie i nie komunikuje się z arduino wcale.

Czy jest coś co jeszcze powinienem zrobić, oprócz podłączenia gnd i v+ modułu do zewnętrzengo zasilania żeby to działało? Bo nie kumam gdzie leży błąd, przepiąłem tylko te dwa piny do innego zasilania i nagle nie działa. Moduł pobiera między 70 a 130mA i diody czerwona i zielona normalnie się świecą.

#arduino #pytanie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TadeuszSynZygmunta: No to żeby moduł komunikował się z arduino to musisz je spiąć w wspólnej masie. Nie da się np w komputerze zasilać płyty głównej i GPU z innych zasilaczy ;P OFC da się połączyć masy zasilaczy i wtedy będzie ok wszystko działać.
  • Odpowiedz
@TadeuszSynZygmunta: Arduino na pewno wykryje 3,3V na rxie, teraz zostaje kwestia programowa. Korzystasz z biblioteki SoftwareSerial czy masz podpięty moduł bezpośrednio na piny 0,1? jeśli tak to przy wgrywaniu programu do proca odepnij komunikację modułu od arduino
  • Odpowiedz
@trojan3q: Mam podpięte do pinów 0,1, przy wgrywaniu odpinam je bo jak mam podpięte to nic mi się nie chce wgrać :) Będę szukał jutro problemu, mam na to jeszcze 3 tygodnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) więc chyba zdążę. A skoro mówisz że arduino wykrywa 3,3v oraz gnd mam zwarte to może faktycznie mam coś w kodzie.
  • Odpowiedz
Zobacz czy będzie działać przy takiej konfiguracji (TX z modułu ma być wpięte do 11 pinu arduino RX modułu do 10 pinu, oczywiście możesz je zmienić )
Odpal monitor portu szeregowego i spróbuj wysłać "AT"

#include
#define rxPin 11
#define txPin 10
  • Odpowiedz
@Pan_wons: @trojan3q: W takiej kunfiguracji działa ok. Teraz podłączyłem sobie oba wejścia usb do huba usb tak aby mieć pewność że zasilanie i masa są te same. I tu pojawia się problem: jak podłączam do portu usb w komputerze to moduł wifi się łączy, transmisja się rozpoczyna ale nie mogę się połączyć z serwerem utworzonym na tym module, zgaduję że to przez to że potrzebuje on więcej prądu
  • Odpowiedz