Wpis z mikrobloga

#pytanie #internet #vectra #netia #upc #problemypierwszegoswiata

Mireczki moje.
Muszę sobie załatwić w miarę prędko internet stacjonarny i mam nie małą zagwozdkę.
W mieście, skąd będę brał internet mam następujące firmy:

- vectra
- upc
- netia

Wszystko pięknie, tylko, że wszyscy mają umowy na 24 miesiące. Mieszkanie wynajmuje, nie powiedziane jest, że za rok mogę już przeprowadzić się na swoje własne mieszkanie (po prostu zbieram kaskę na kupno) i co w takim wypadku będę miał jakąś karę jak zerwę umowę przed czasem?

Moje pytanie jest, czy w ofertach tych firm są jakieś oferty z netem na krótszy okres czasowy bądź w ogóle bez okresu czasowego (bo nie doszukałem się takich ofert), albo czy to po prostu takie ich pitolenie, że przy zerwaniu umowy będą jakieś kary. Ale wolałbym się dowiedzieć za wczasu.
  • 8
@Kamellot: Zawsze, jak zrywasz umowę przed czasem w niej określonym to płacisz karę (jej wysokość jest ustalona w umowie, co firma to obyczaj :P). Natomiast samo przeniesienie netu na nowy adres nie jest traktowane jako zerwanie umowy, więc z karą umowną się nie wiąże. Musisz się tylko zorientować, czy nie każą Ci zabulić za montera, jakbyś musiał to sobie zamontować w nowym lokum (chociaż wątpię). Jeśli wiesz, gdzie będziesz mieszkał "na
@Kamellot: Akurat tego nie wiem, mi wystarczyło samo przeniesienie (akurat u mnie za darmo z tego co pamiętam, jak w nowym lokalu nie ma instalacji, to płaci się opłatę instalacyjną jeszcze raz). Jak będę miał dostęp do umowy i chwilę czasu, to sprawdzę jak to jest ze zrywaniem.
@Kamellot: Jeśli chodzi o UPC, to sprawdź ofertę Studencki Standard (o ile dobrze pamiętam nazwę i jest jeszcze ta promocja dostępna), zobowiązanie jedynie do 30 czerwca, następnie umowa przechodzi na czas nieokreślony. Transfer, czyli przeniesie usług na inny adres jest bezpłatne jeśli na danym adresie są świadczone usługi no i nie ma drugiego aktywnego klienta (jeśli jest, koszt drugiej instalacji 100zł, chyba, że posiadasz akt własności bądź najmu to wtedy odłącza