Wpis z mikrobloga

#java #javafx #naukaprogramowania

Zapytam na mirko, bo już nie mam pomysłu dlaczego to nie bangla ( ͡° ʖ̯ ͡°).
Aplikacja mi rzuca wyjątkiem, gdy chcę z menu głównego przejść do danej kategorii. W kodzie, który dałem wygląda to tak:
linia 98 -> linia 43 i w linii 64 potem występuje wyjątek i nic się nie zmienia ( ͡° ʖ̯ ͡°). Najbardziej mnie ciekawi dlaczego tak się dzieje skoro w momencie startu aplikacji działa to na takiej samej zasadzie i działa tak jak powinno. Jakieś pomysły?

http://pastebin.com/XXVLetPb
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krytyk_naczelny: EDIT[Tak, jak piszę kolega @kisi3l, wrzuć stacktrace.] - uprzedziliscie mnie.

Parę uwag na szybko do kodu:

1. poczytaj o konwencjach nazewnictwa w Javie, bo np. nazwy metod się ich nie trzymają. Np. masz nazwę FactoryOfGoingToGrainProducts, która a) jest z dużej litery, b) nie jest fabryką a to sugeruje jej nazwa, c) nie jest czasownkiem.
2. W metodzie start() nie ma potrzeby instancjowania klasy MainApp, tak samo jak nie potrzbujesz metody
  • Odpowiedz
@kisi3l: start jest wywoływana automatycznie podczas uruchamiania aplikacji, więc chyba nie tu leży problem

@kitke: Dzięki za przeczytanie i uwagi tak ogólnie :)

1. Tak, wiem, że metod nie pisze się z dużej litery, jest to jednorazowy błąd zrobiony w sumie z pośpiechu, co do reszty zgoda i już
  • Odpowiedz