Wpis z mikrobloga

Osobom interesującym się tematem PW polecam książkę Made In Poland, autorstwa Emila Marata i Michała Wójcika. Jest to wywiad rzeka ze Stanisławem Likiernikiem(jeden z pierwowzorów Kolumba u Bratnego) jednym z ostatnich żołnierzy Kedywu, który bez zbędnego patosu i jakiejś górnolotności mówi to co robił, widział i słyszał. Jego ocena powstania jest jednoznaczna: tragedia, klęska, zbrodnia. Czytamy też trochę o irracjonalnych kulisach wybuchu powstania, losach powojennych i tych przedwojennych, heroiźmie kobiet.
Czyta się bardzo przyjemnie, czasami łapała mnie wręcz gęsia skórka. Książka wpadła mi w ręce przypadkowo w domu, a wciągnęła na dwa dni :). Do tej pory miałem trochę inny pogląd na ten temat, książka skłania do refleksji.
#ksiazka #czytajzwykopem #ksiazki #historia #ak #iiwojnaswiatowa
  • 3
  • Odpowiedz
@rkschuwduchuwdu: Zaraz Ciebie zakrzyczą, że takie książki jak ta, Ciechanowskiego czy nawet kontrowersyjna Dąmbskiego fałszują bohaterską historię. Ostatnio czytałem po raz enty Dziennik okupacyjny Rembeka i obraz społeczeństwa jest jak zawsze szary. Są Bohaterowie i szuje....
  • Odpowiedz
@bijotai: Rozumiem te głosy oburzenia po książkach pisanych przez Zychowicza czy też Grossa, lecz czemu mam nie wierzyć uczestnikowi, który stawia kawę na ławę. Od początku wiedział, że powstanie zakończy się śmiercią wszystkich(dziwił się kapitulacji, ludzie nawet o tym nie myśleli). Najbardziej zaskoczyła mnie katastrofalna rola jaką odegrało niekompetentne dowództwo AK, trochę inaczej ich sobie wyobrażałem. Do tej pory dziwnie mi na myśl, że ~250 tys ludzi zginęło przez grupkę ludzi
  • Odpowiedz