Aktywne Wpisy
zbyszko17 +179
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
aegypius +240
Czy ten naród już totalnie zdziczał i pozbył się jakichkolwiek przejawów człowieczeństwa i rozumu?
Pamiętam 1997 i powódź (jako obserwator, nie uczestnik):
- ludzie brali sprawy w swoje ręce, bo rząd był jak dziecko we mgle
- wędkarze przyjeźdżali ze swoimi łódkami
- właściciele składów budowlanych dawali piasek
Pamiętam 1997 i powódź (jako obserwator, nie uczestnik):
- ludzie brali sprawy w swoje ręce, bo rząd był jak dziecko we mgle
- wędkarze przyjeźdżali ze swoimi łódkami
- właściciele składów budowlanych dawali piasek
Moi drodzy, powracam do kwestii trybu rozkazującego w liczbie mnogiej.
Wołam zainteresowanych: @yosoymateoelfeo @mike78, no i może @benq86 też to zainteresuje.
Scena z Harry'ego Pottera i Zakonu Feniksa, 0:55:05:
Harry tłumaczy grupce zebranym w pokoju uczniom, jak to jest stanąć oko w oko ze śmiercią. Zwraca się do nich w pewnym momencie - gdy Hermiona opowiada jakim to on nie jest bohaterem:
- Esperad, escuchad, ...
Czyli - jak rozumiem - "Zaczekajcie, posłuchajcie..."
W innej scenie mówi - uczyć swoich przyjaciół pewnego zaklęcia:
- Buscad un recuerdo poderoso...
Z kolei w innej scenie, jeden z nauczycieli, który uczy śpiewać w chórze, mówi do uczniów:
- Mueven esas bocas.
Jest jakaś znacząca różnica?
Pierwsze primo:
Tutaj znajdzesz pierwsze z brzegu omówienie jak to działa i tabelkę: http://babelnet.sbg.ac.at/carlitos/ayuda/imperativo.htm
Uważaj,
@mike78: I tak chyba zrobię, bo p------e są te tryby rozkazujące. Raz tak, raz tak. Ale dzięki za odpisanie. :)
@majlo1985: wydaje mi sie, ze to moze troche potoczne, a moze i troche niegramatyczne. chociaz ekspert ze mnie zaden ( ͡° ͜ʖ ͡°)
na 100% jest mueven? bo pasowaloby tu tez uzyc subjuntivo, ale wtedy byloby muevan
A propos, @mike78, jak w Latin Spanish używa się trybu rozkazującego w odniesieniu do kilku osób?
@majlo1985: No więc ogólna zasada jest taka, iż nie ma formy VOSOTROS, zastępuje ją forma USTEDES (3 osoba l.m. - tożsama z ELLOS). I w związku z tym wszystkie inne formy czasownika dla "Wy" brane są jak dla Ustedes/Ellos.
Co jest fajne, to to, że dla tej osoby (3-lm) imperativo afirmativo (o positivo) jest tożsame z imperativo negativo (to jest chyba regułą).
Jeszcze raz wbij sobie na stronkę z