Wpis z mikrobloga

Koledzy, dziwne rzeczy na moim koncie bankowym PKO ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Chciałem dziś doładować tel, ale moim oczom ukazał się komunikat, iż ostatnia zdrapka na karcie kodów służy do aktywacji nowej karty. Problem w tym, że mam jeszcze 5 niezdrapanych kodów na starej karcie.
Tak trochę się cykam, że ktoś mógł próbować włamać się na konto ( ͡° ʖ̯ ͡°) Co z tym zrobić?

#ipko #banki #bezpieczenstwo #hackujo
  • 10
@milionowa_firma: No właśnie, nie uśmiecha mi się podawanie numeru telefonu nigdzie w internecie, nawet bankowi.
@Billybob: Potwierdzone info? W jakim banku masz? Mi w PKO nigdzie nie wyświetlili informacji, że sms'y są płatne, ale mogli to zaszyć gdzieś w umowach. Te 10gr jest pobierane z konta bankowego czy z tel?
@milionowa_firma:

Zdrapki zapewniają większą anonimowość

Niby jaką anonimowość?

chyba że ktoś ma takie hobby - usuwanie reklam od banku

Wystarczy wycofanie zgód marketingowych...

Zresztą hasła SMS doceni się, gdy wirus podmieni numer rachunku, a Ty w żaden sposób nie będziesz mógł temu zapobiec, bo masz zdrapki, gdzie nie masz możliwości sprawdzenia na jaki numer rachunku idzie przelew.
@PanBeton: a co masz w historii operacji na rachunku? Chyba możesz sprawdzić czy nic nie zginęło, opcjonalnie zadzwonić (z CLIR ;) ) do banku - konsultant powinien móc wyjaśnić dlaczego tak się stało z tymi zdrapkami. Jeśli nie będzie w stanie to ja bym złożył reklamację. Może i pięćdziesiąt groszy to mały pieniądz, ale Twój, nie banku :)
@MichaelT128: Brak powiązania Twojego numeru telefonu z nazwiskiem i operacjami na koncie? Wirus podmieni nr rachunku osobom nieostrożnym, wchodzącym na strony wysokiego ryzyka - np. pirackim oprogramowaniem. Nie bardzo rozumiem ludzi którzy traktują komputery jak śmietnik i myślą że mogą później bezpiecznie korzystać z banku - trochę sami są sobie winni.