Wpis z mikrobloga

Dysk NAS, no właśnie zastanawiam się nad stworzeniem własnego dysku NAS, tylko nie mam pewności od której strony się do tego zabrać. Rozważam Raspberry Pi 2 i użyć zew. dysk 1TB. Bądź też postawić na FreeNAS czy też 4NAS starą maszynę z jakiegoś AMD Athlona, bądź postawienie czegoś na mini-ATX oczywiście pozostaje też kupienie zwykłego małego NASa w stylu WD Cloud.

NAS, będzie tylko do użytku domowego, 3 komputery, Smart TV, DLNA. Co dla mnie ważne to niewielkie zużycie prądu. Poradźcie ponieważ zastanawiam się co będzie najlepszą opcją. Co do finansów, to nie chcę wydać więcej jak 500zł a więc pewne ograniczenie jest. Wielkość potrzebnego dysku to 1TB, nie potrzebuje więcej.

Zatem będę tagował #pytanie #raspberrypi #komputery #it #informatyka
  • 6
@stylishh: osobiście używam acera h340 z 4x2tb bo potrzebowałem jakiś solidny storage z raid5. Soft któego używam to openmediavault i jeżeli jest taki na orangePi to proponuję taką konfiguracje. (tanie pi z SATA i dobry, sprawdzony soft który spełnia Twoje założenia). U mnie przy możliwościach softu wyszło że sprzęt przy okazji robi za chmurę (owncloud) sprzęt do ściagania przy pomocy jdownloadera (apka do zarządzania zdalnie jdl i przez www), serwer DLNA