Wpis z mikrobloga

Mircy, który potencjometr służy do regulacji lasera DVD? Jakie są domyślne wartości dla napędu Liteon-Philips? Pytam o domyślne, bo plomby z napędu zerwane i ktoś przede mną już tu był, mógł coś podkręcać. Jaki najniższy opór będzie bezpieczny dla lasera?

Wołam @yacolek , bo w innym wpisie widziałem, że udzielał się fachowo w temacie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#xbox360 #xbox
pebcio - Mircy, który potencjometr służy do regulacji lasera DVD? Jakie są domyślne w...

źródło: comment_REbe8axtyU05FDFDn4nl9N7ID15LcJn7.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pebcio: domyslam się, ze to liteon 16d2s, z fata - po kolorze tacki. No to w twoim przypadku to będzie ten po lewej, patrząc na zdjęcie - ten drugi jest od odczytu płyt CD, wiec jak nim pokrecisz, to po prostu nie będzie różnicy :P

Kręcisz bardz delikatnie, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara - patrząc jak na zdjęciu. Obrót o jakaś 1/4 to będzie w c--j zmiany - także kontroluj odczyt i reguluj to o 0,25 -0,5 ohma. Nie zalecają schodzic ponizej 3 kilomów, fabrycznie niby jest w okolicach 5, czasem nawet 6. Im mniej = większy prąd płynie przez diodę = swieci mocniej = szybciej się zuzywa, ale lepiej czyta. Taka skrócona teoria. Jak nie przesadzisz z kręceniem, to zywotnośc nie spadnie, a odczyt się poprawi. Masz obniżyc rezystancję tej diody, żeby mocniej swieciła :P
  • Odpowiedz
@yacolek: Dzięki za pomoc :) Generalnie jest dużo lepiej, ale nadal coś nie gra. Mam kilka płyt Platinum nagranych przerobionym ihasem jakiś rok temu. Wtedy wszystko śmigało idealnie, potem odłożyłem konsole do szuflady gdzie ten rok przeleżała i teraz same problemy.

Testowałem laser na kilku ustawieniach aż zjechałem do 3,1 kiloomów (pierwotna wartość 5,1). Problem jest taki, że ma problem z rozpoznaniem samej płyty - wykrywa, że jakaś jest - pokazuje "uruchom grę", ale już nie wie co to za gra. Kiedy chce uruchomić to czarny ekran i błąd ze ściereczką. Wysunę i wsunę tackę jeszcze raz to najczęściej płyta zostaje rozpoznana i można ją spokojnie instalować na HDD albo grać. Niektóre płyty za to nie są rozpoznawane niezależnie ile razy bym spróbował, a jedna z nich o dziwo została wykrywa przy pierwszym odpaleniu konsoli jeszcze na 5.1 kohm, obecnie w ogóle.

Zastanawiam się czy to na pewno wina napędu, może przyczyna leży gdzieś indziej. Jeśli to napęd to wymiana lasera na taki za 20 zł z allegro załatwi sprawę na jakiś
  • Odpowiedz
@pebcio: wiesz, moze to będzie głupie co teraz powiem, nie wiem jaki to też mogło mieć wpływ xD ze swoim napędem mialem podobnie, krecenie niby pomagało, ale tak średnio w sumie na dluzszą metę - niektorych gier dalej nie chciało czytac, bywały problemy. Nie powiem, ze to rozwiązanie problemu, ale jak rozręciłem napęd zeby się dobrac do lasera, a z górnej obudowy wyciągnałem ten magnesik utrzymujący płytę, to napęd w
  • Odpowiedz