#refluks jest strasznie p---------m schorzeniem, leki które dostałem tydz temu od 3 dni już brak reakcji. Czekam na wizyte po nowe, spie z przerwami w nocy (łacznie jakies 4) ciągle jestem zmęczony, boli mnie serce jak i żoładek (czasem to i nawet za mostkiem) i przełyk zalany kwasem, wykruszył mi się też już ząb. Praktycznie tylko piję rumianek i siemię lniane i jem po troszeczku ale częsciej, troche to pomaga ale na dłuższą metę tak się nie da żyć :( bo ani nigdzie nie moge wyjśc a rozmawiać z kimś też mi się nie chce za bardzo bo, mam gebę pełną gęstej śliny. i teraz #pytanie ma ktoś z was te p--------e schorzenie? Jak z tym żyć?? Ja chyba oszaleje. #gastroskopia #choroby #gorzkiezale
@sandal: Od paru lat wydaje miliony na bioprasol, polprasol albo controloc control. I tyle w sumie. Dieta w jakimś tam stopniu pomaga, ale czasem bez leków nie da się i tyle.
@sandal: Współczuję, że masz aż tak mocny refluks. Mi doraźnie pomaga Gastrotuss. Kiedyś był tylko dla dzieci teraz widzę, że jest też dla dorosłych w poręcznych saszetkach. Ale przyznam, że nie wiem jak z tym żyć na dłuższą metę. Jest wiele czynników: dieta (konkretne rzeczy mogą wzmagać refluks), a-----l, tryb życia. Gdzieś mnie doszły słuchy o operacji wpustu żołądka, ale ostateczność i nie wiem jak to się odbywa.
@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: To warto iść po nowe czy też napieprzać po kilka razy? Najpierw miałem brać 2 razy dziennie przez miesiąc chyba, nie pamiętam już nawet. Na pogotowie wstyd mi już chodzić jak zakwasi żołądek i przełyk tyle razy już tam byłem :/
@sandal: No tak to zalecają - z rana na czczo i potem na noc jedna. Ale to bym życia nie miał przez to, bo co to za przyjemność jak masz wrażenie, że sie udusisz zaraz. Ja to doraźnie jem, ale wiem, że jest to lekka przesada i nie chciałbym być tu żadnym wzorcem. I nie wiem szczerze mówiąc, czy coś mocniejszego w ogóle lekarz mógłby Ci przepisać, ale lepiej to
@Avario: Nolpaza 20mg 2xdoba, miałem ścisłą dietę i strasznie byłem p--------y przez te lekarstwa, stopniowo zmniejszałem dawki, potem brałem jedną dziennie aż w końcu nie biorę żadnych, zajęło mi to jakies 4-5 dni, mogę jeść i pic co chce ( ͡º͜ʖ͡º) Czasem wydaje mi sie że jeszcze wszystko nie jest tak jak być powinno z żołądkiem dlatego w nowym tygodniu ide do gastrologa.
@sandal: Czemu 2x dziennie? 2x dziennie sie bierze z tego co wiem jak ktoś ma chorobę wrzodową i trzeba leczyć, ja mam np żółciowe zapalenie żołądka a i tak biorę max raz.
@Avario: Tak mi wtedy poradziła Pani Doktor na pogotowiu. Zaświęciła mi jakąś latarką do gardła i tak wypisała, potem zacząłem bardzo dużo czytać na temat tego schorzenia i tak wystraszyłem się skutków ubocznych brania tych lekarstw że postanowiłem przestać. Ale jak przypomne sobie ten ból to masakra. Czytałem o żółciowym zapaleniu, podobno jest bardziej upierdliwe od zwykłego refluksu.
@sandal: i kazała Ci to brać cały czas? Wtf. Tego nie można brać jak pigułki bo zaczynają się problemy z trawieniem xD ja i tak czasami nie biorę jak czuję, że nie muszę, mimo, że mam zalecenie raz dziennie. Generalnie, w takiej sytuacji wskazana jest ASAP gastroskopia i brać doraźnie jeśli już serio bardzo mocno dokucza. Ja generalnie pamiętam, miałem taki mocny refluks rano w sylwestra, wziąłem po raz pierwszy
@sandal: jajebix xD długo jak na moje Ja generalnie jestem przeciwnikiem brania leków na ślepo. Rozumiem raz wziąć, wiedząc, że pomaga na objawy, ale kazać komuś faszerować się 2x ( jak mówiłem, dawka dla osób z wykazanymi wrzodami ) lekiem przez 14 dni.. nie, to dla mnie przesada.
Mi Pani gastrolog zabroniła brać emanerę ( odpowiednik Twojego leku ) chyba, że serio będę się źle czuł ( tak jak mówiłem,
@Avario: Słuchaj ja mam swoją zaufana doktor, tyle że wtedy zaczęlo mnie piec w przełyku (wykruszył mi sie anwet ząb od kwasu) w brzuchu miałem dosłownie piekło, a serce n----------o jak oszalałe i miałem duszności, więc doszedłem ledwo na pogotowie, tam przebadali mnie i położyli na kilka godz do szpitala pod kroplówke i wypisali ten lek. Ja zupełnie zielony byłem jeśli chodziło o zgagę itp, nigdy w życiu coś takiego
#rozdajo Kojarzycie akcje parę dni temu co koleś robil rozdajo z czekoladami wedla? Wygralem i przyszly pociete w pol xD powod? Ze niby bym je sprzedal ( ͡°ʖ̯͡°)
Czekam na wizyte po nowe, spie z przerwami w nocy (łacznie jakies 4) ciągle jestem zmęczony, boli mnie serce jak i żoładek (czasem to i nawet za mostkiem) i przełyk zalany kwasem, wykruszył mi się też już ząb. Praktycznie tylko piję rumianek i siemię lniane i jem po troszeczku ale częsciej, troche to pomaga ale na dłuższą metę tak się nie da żyć :( bo ani nigdzie nie moge wyjśc a rozmawiać z kimś też mi się nie chce za bardzo bo, mam gebę pełną gęstej śliny. i teraz #pytanie ma ktoś z was te p--------e schorzenie? Jak z tym żyć?? Ja chyba oszaleje.
#gastroskopia #choroby #gorzkiezale
@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: pijeta browce? Ja już z 3 lata bez i ani razu się nie trafiło.
Czytałem o żółciowym zapaleniu, podobno jest bardziej upierdliwe od zwykłego refluksu.
Tego nie można brać jak pigułki bo zaczynają się problemy z trawieniem xD ja i tak czasami nie biorę jak czuję, że nie muszę, mimo, że mam zalecenie raz dziennie. Generalnie, w takiej sytuacji wskazana jest ASAP gastroskopia i brać doraźnie jeśli już serio bardzo mocno dokucza. Ja generalnie pamiętam, miałem taki mocny refluks rano w sylwestra, wziąłem po raz pierwszy
Ja generalnie jestem przeciwnikiem brania leków na ślepo. Rozumiem raz wziąć, wiedząc, że pomaga na objawy, ale kazać komuś faszerować się 2x ( jak mówiłem, dawka dla osób z wykazanymi wrzodami ) lekiem przez 14 dni.. nie, to dla mnie przesada.
Mi Pani gastrolog zabroniła brać emanerę ( odpowiednik Twojego leku ) chyba, że serio będę się źle czuł ( tak jak mówiłem,