Aktywne Wpisy
typ53B +342
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

tusk +1500
Z takich ciekawostek, to gif z kręceniem Małysza kończy dziś 10 lat.
Skąd to wiem? Na pasku widać informację, na temat udzielenia rządowi wotum zaufania. Takich głosowań było w naszej historii sporo, ale tylko jedno pokrywa się z protestami górniczymi.
Link do głosowania, link do manifestacji
#heheszki #ciekawostki
Skąd to wiem? Na pasku widać informację, na temat udzielenia rządowi wotum zaufania. Takich głosowań było w naszej historii sporo, ale tylko jedno pokrywa się z protestami górniczymi.
Link do głosowania, link do manifestacji
#heheszki #ciekawostki
źródło: comment_uAh3CGAi1vQoFdjRMe99iq8xl3hmli59
Pobierz

Maka kupiłem, bo dużo pracowałem z audio i jeśli o tę dziedzinę chodzi to uważam, że macos i hardware od appla jest niezastąpiony. Dwa lata temu mój profil pracy trochę się zmienił na bardziej biurowy, mak się zestarzał lekko i pora się zastanowić nad zakupem następcy. Przy okazji ostatnimi czasy zaczęło brakować mi giercowania... na maku trochę średnio, zwłaszcza, że nawet w tych droższych wersjach układem graficznym pozostaje Intel Iris 6100.
Pytam Was, bo moim ostatnim windowsem był XP i trochę się od tych czasów zapewne zmieniło ;)
Kierunki są dwa:
a) wydanie 7500zł na nowy macbook pro
b) wydanie 5000 - 6000zł na porządny (i dwa razy mocniejszy zapewne) laptop na windowsie.
Co doceniam w maku:
1) w zasadzie bezobsługowość... ja nawet nie wiem czy w macosie jest jakiś odpowiedni rejestru systemu czy msconfig... przez 5 lat taka wiedza nie była mi potrzebna
2) zwarta, aluminiowa obudowa... nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy... jako ta bryłka wykuta
3) dopasowanie podzespołów... w moim odczuciu mak, mimo, że teoretycznie ma średnie podzespoły, to jednak całość chula zajebiście na mac osie... Tak jakby starzał się trochę wolniej od moich poprzednich laptopów ;)
4) Gładzik!!! Ja byłem w szoku, że nawet do montażu audio przy kilkunastu ścieżkach ja w zasadzie nie potrzebowałem myszki... gesty + rozmiar... no k---a, to jest mistrzostwo!
Czego obawiam się w windowsie:
1) Wirusy... przez 5 lat nawet nie myślałem o antywirusie... ba, nawet nie wiem czy na mac os są jakieś... Siostrzeńcy mojej siostry mają kompa na windzie i tam po formacie wystarczyły dwa dni, żeby np. do firefoxa doinstalowały się jakieś c-------a...
2) Pakiet biurowy... Tak... w Maku mam darmowy iWork (co tu gadać - pod kilkoma względami przewyższa office)... czy na windzie office jest darmowy? Dawniej trza było zabulić ponad klocka, więc coś mi się wydaje, że dalej tak jest ;) Nie pytam o zamienniki w stylu Libre Office, bo mnie nie interesują.
W zasadzie tyle... jak sobie coś przypomnę to dopytam :) z góry dzięki za jakieś podpowiedzi :)
#pcmasterrace #apple #windows
W maku w-----a mnie to, że wymiana zasilacza to koszt 300zł... wymiana baterii: 650zł... no
@neo_vir: na maca masz pakiet office od dawna w sumie. Kosztuje zdaje sie tyle samo, ta sama subskrypcja nawet.
@panodzupy: akurat każdy wyświetlacz może być retiną. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co. xD Chyba jak się
- producenci laptopów nie zorientowali się, żeby zerżnąć od apple touchpada?
- Windows się nie zmienił i o kilkuletniej pracy bez spadku wydajności bez formatu dalej można pomażyć?
Co za bzdury. Moja siódemka od 5 lat pracuje praktycznie jak po instalacji. Nie wiem i nie chcę wiedzieć jak wy korzystacie z komputera bo czasy XP już dawno za nami.
Komentarz usunięty przez moderatora
@Gdybacz:
Wlasnie k---a... Nie stac mnie :P narazie musze ustalic co mam zrobic a potem zastanawiac sie skad wziac kase... Jakis kredyt czy ki c--j, bo z oszczednosciami to slabo...
ja mam 4letni PC z win 10 i ssd i 8ramu idaje rade, pograc tez sie da, ale moj pc to tak z 2k wart (kosztowal kolo 4,5) tylko go nigdzie nie zabiore ze soba a czesto chcialbym no i tzreba cleanowac od czasu do czasu, defragmentowac