Wpis z mikrobloga

Mirki, weźta powiedzta, weźta doradźta... od pięciu lat korzystam z macbooka i zastanawiam się nad zmianą platformy i powrotem do windowsa.

Maka kupiłem, bo dużo pracowałem z audio i jeśli o tę dziedzinę chodzi to uważam, że macos i hardware od appla jest niezastąpiony. Dwa lata temu mój profil pracy trochę się zmienił na bardziej biurowy, mak się zestarzał lekko i pora się zastanowić nad zakupem następcy. Przy okazji ostatnimi czasy zaczęło brakować mi giercowania... na maku trochę średnio, zwłaszcza, że nawet w tych droższych wersjach układem graficznym pozostaje Intel Iris 6100.

Pytam Was, bo moim ostatnim windowsem był XP i trochę się od tych czasów zapewne zmieniło ;)

Kierunki są dwa:
a) wydanie 7500zł na nowy macbook pro
b) wydanie 5000 - 6000zł na porządny (i dwa razy mocniejszy zapewne) laptop na windowsie.

Co doceniam w maku:
1) w zasadzie bezobsługowość... ja nawet nie wiem czy w macosie jest jakiś odpowiedni rejestru systemu czy msconfig... przez 5 lat taka wiedza nie była mi potrzebna
2) zwarta, aluminiowa obudowa... nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy... jako ta bryłka wykuta
3) dopasowanie podzespołów... w moim odczuciu mak, mimo, że teoretycznie ma średnie podzespoły, to jednak całość chula zajebiście na mac osie... Tak jakby starzał się trochę wolniej od moich poprzednich laptopów ;)
4) Gładzik!!! Ja byłem w szoku, że nawet do montażu audio przy kilkunastu ścieżkach ja w zasadzie nie potrzebowałem myszki... gesty + rozmiar... no k---a, to jest mistrzostwo!

Czego obawiam się w windowsie:
1) Wirusy... przez 5 lat nawet nie myślałem o antywirusie... ba, nawet nie wiem czy na mac os są jakieś... Siostrzeńcy mojej siostry mają kompa na windzie i tam po formacie wystarczyły dwa dni, żeby np. do firefoxa doinstalowały się jakieś c-------a...
2) Pakiet biurowy... Tak... w Maku mam darmowy iWork (co tu gadać - pod kilkoma względami przewyższa office)... czy na windzie office jest darmowy? Dawniej trza było zabulić ponad klocka, więc coś mi się wydaje, że dalej tak jest ;) Nie pytam o zamienniki w stylu Libre Office, bo mnie nie interesują.

W zasadzie tyle... jak sobie coś przypomnę to dopytam :) z góry dzięki za jakieś podpowiedzi :)

#pcmasterrace #apple #windows
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@panodzupy: @plnk: Panowie... tak jak mówię, używam maka od 5 lat. Nie zmienia to faktu, że jestem dzisiaj trochę w-------y. Macbook Pro z dyskiem ssd 256GB i Intel Iris 6100 to koszt 7500zł... Znalazłem w c--j mocniejszy MSI z 970M i dyskiem ssd 128 + hdd 1T za 5600 zł... To spora różnica.

W maku w-----a mnie to, że wymiana zasilacza to koszt 300zł... wymiana baterii: 650zł... no
  • Odpowiedz
Tak... w Maku mam darmowy iWork (co tu gadać - pod kilkoma względami przewyższa office)... czy na windzie office jest darmowy? Dawniej trza było zabulić ponad klocka, więc coś mi się wydaje, że dalej tak jest ;) Nie pytam o zamienniki w stylu Libre Office, bo mnie nie interesują.

@neo_vir: na maca masz pakiet office od dawna w sumie. Kosztuje zdaje sie tyle samo, ta sama subskrypcja nawet.

b) wydanie
  • Odpowiedz
@neo_vir: Za jakoś musisz zapłacić. Pamiętaj, że jak kupisz te MSI (xD) to o zajebistej obsłudze laptopa touchpadem możesz zapomnieć. Będziesz się uzeral z gownowindowsem który po miesiącu będzie działał jak chińskie gacie. Zapomnij o retinie. Dysk HDD? Licz się ze spadkiem wydajności nawet w stosunku do swojego poprzedniego maca xD
  • Odpowiedz
@panodzupy: no właśnie o to pytam... czy przez te 5 lat:
- producenci laptopów nie zorientowali się, żeby zerżnąć od apple touchpada?
- Windows się nie zmienił i o kilkuletniej pracy bez spadku wydajności bez formatu dalej można pomażyć?
  • Odpowiedz
@plnk: Właśnie ja już nie zajmuję się audio w sensie stricte... Po prostu dawniej trochę produkowałem, dzisiaj bardziej zarządzam, więc praca biurowa w zasadzie... czasami coś dłubnę, ale to w niewielkim zakresie i nie potrzebuję do tego Logica czy Pro Toolsa.
  • Odpowiedz
@panodzupy:

Będziesz się uzeral z gownowindowsem który po miesiącu będzie działał jak chińskie gacie...

Co za bzdury. Moja siódemka od 5 lat pracuje praktycznie jak po instalacji. Nie wiem i nie chcę wiedzieć jak wy korzystacie z komputera bo czasy XP już dawno za nami.
  • Odpowiedz
@neo_vir: o gładziku zapomnij. office dla firm to chyba 1300zł windowsik kolejne 300 to po doliczeniu do tego 5600 daje ponad 7,5 ;P

ja mam 4letni PC z win 10 i ssd i 8ramu idaje rade, pograc tez sie da, ale moj pc to tak z 2k wart (kosztowal kolo 4,5) tylko go nigdzie nie zabiore ze soba a czesto chcialbym no i tzreba cleanowac od czasu do czasu, defragmentowac
  • Odpowiedz