Wpis z mikrobloga

Pamiętam, jak 7 lat temu zakładałem konto na wykopie. Ten serwis był dla mnie prawdziwym oknem na internetowy świat, otwierał oczy, poszerzał horyzonty. Naukowe ciekawostki? Proszę bardzo. Lolcontent - pełno. Inne spojrzenie na politykę, wsparte merytorycznymi dyskusjami - jak najbardziej.

Dziś główna to rzadkie gówno, w którym pływają konserwy, uchodźcy i raz na jakiś czas wróg polityczny, w zależności od tego na kogo akurat jest moda - Tusk, Komorowski czy Petru. Przebicie się czegoś wartościowego graniczy z cudem. Dzieje się to samo, co działo się z demotywatorami, kwejkiem czy innym tego typu serwisem w Polsce - z jakiegoś powodu, każdy z nich zatraca swoją rolę i w pewnym momencie staje się zwykła polityczną, całkowicie bezrefleksyjną tubą.

( ͡° ʖ̯ ͡°)
Przykre to.

Quo vadis, wykop?

#gorzkiezale #wykop
  • 36
  • Odpowiedz
  • 39
@rathenfare: w chwili, gdy serwis staje się na tyle popularny, że zaczyna mieć sens jako tuba propagandowa, miejsce do lansu, trollingu etc, jego los jest przesądzony.
  • Odpowiedz
Dzieje się to samo, co działo się z demotywatorami, kwejkiem czy innym tego typu serwisem w Polsce - z jakiegoś powodu, każdy z nich zatraca swoją rolę i w pewnym momencie staje się zwykła polityczną, całkowicie bezrefleksyjną tubą.

@rathenfare: Powód jest prosty, każdy serwis zyskując na popularności przyciąga coraz więcej osób i zatraca swoje pierwotne założenia. Tab było właśnie z demotywatorami, tak jest też z wykopem. Po prostu nowi użytkownicy oczekują
  • Odpowiedz
@Primusek Korzystam od dłuższego czasu. Konta pozwolę sobie nie usunąć.

@ufo99 @LordOfTheBananas Jednak redditowi udało się tego w pewnej mierze uniknąć. Wiem, że ciężko uchronić jakość przy dostępie masowym, ale nie masz wrażenia, że wszystko to stało się relatywnie niedawno? Pierwszą opcją, która zaczęła wykorzystywać wykop dla swoich celów politycznych było KNP - wygląda trochę na to, że ten serwis jest kolejną rzeczy, którą krulowi udało się #!$%@?ć.
  • Odpowiedz
Jednak redditowi udało się tego w pewnej mierze uniknąć.

@rathenfare: Myślę że to po prostu kwestia subredditów, tam wszystko jest posegregowane, trudniej też o to żeby znalezisko z proagandą polityczną weszło na główną bo reddit jest międzynarodowy i użytkownicy mają bardziej zróżnicowane poglądy.
  • Odpowiedz
@Primusek: Widzę, że jesteś reprezentantem właśnie tego, o czym piszę.

Nie ma, że może coś w tym jest, że może warto by się nad tym zastanowić, tylko z miejsca aprioryczne hurr durr, nieobiektywna opinia, kolejny lewak etc. Zaskoczę Cię - poglądy od jakichś 10 lat mam konsekwentnie konserwatywno-liberalne.
  • Odpowiedz
@akwen: Ależ wchodzę :) Na szczęście, na mirko dużo częściej można trafić na coś interesującego, jak unknownnews. Mirko jest w sumie jedynym powodem dla którego jeszcze tutaj zaglądam. Drugim jest chyba brak polskiej alternatywy.
  • Odpowiedz
@rathenfare: przed wykopem siedziałem na sadisticu bo trzymał lepszy poziom niż upadający joemonster. Sadistic tez opanowali.

Problem jest większy im niższa jest średnia wieku. Starsi czy mądrzejsi uciekają na inny portal a potem zlatuje sie gównażeryja i chcą być tak samo "śmieszni i polityczni".

Głupi nie wie ze jest głupi, tylko innym cieżko.

Z wykupu sie powoli oddalam, zaczynam szukać czegoś czym był wykop 2 lata temu. :/
  • Odpowiedz
@rathenfare: Z tego też powodu to jest moje drugie konto. Postanowiłem na tym koncie siedzieć głównie na mirko gdzie dodam sobie ciekawe tagi obserwować i popisać z ciekawymi osobami niż siedzieć na głównej i próbować ludziom przetłumaczyć że połowa informacji jest zbędna.

@MirkoStats: Zgadzam się, można dodać na czarną listę ale co z tego jak ciągle przychodzą nowi użytkownicy i niepoprawnie tagują bo myślą że to instagram i każdy wymyśla
  • Odpowiedz
@rathenfare: Tak, mam dokładnie takie same odczucia jak ty. Nawet chciałem popełnić jakiś dłuższy wpis na temat tego jak podupadł wykop, ale stwierdziłem, że nie ma to sensu. Polecam ci zrobić to co ja: tydzień bez wykopu po którym trzeźwym okiem spoglądasz na serwis tak jakbyś chciał tu założyć konto. W moim przypadku okazało się, że na głównej znalazłem może dwa interesujące znaleziska, a mikroblog dał mi raka od spojrzenia na
  • Odpowiedz
@borntobetroll: strims się dobrze zapowiadał ale pierwsi ci co tam polecieli od razu zaczęli syf wrzucać.
Nie ma dobrej alternatywy. Jedyną opcją jest zacząć obserwować dużo ciekawych tagów i przeglądać tylko "Mój wykop" problem jest taki że dużo ciekawej treści ucieka przez takie coś bo niepoprawnie ludzie tagują.

Uważam że subreddity to najlepsze rozwiązanie w filtrowaniu ciekawej treści z internetu.
  • Odpowiedz