Wpis z mikrobloga

Mirki, przedstawiam Wam moje pady PS2. PlayStation 2 miałem jakoś krótko po premierze, gdzieś w 2001 albo 2002 roku, co oznacza, że te pady są ze mną 13-14 lat, czyli są starsze od większości użytkowników tego portalu ( ͡° ͜ʖ ͡°). W trakcie tego czasu były one intensywnie użytkowane przez wiele różnych osób i upuszczane niezliczoną liczbę razy, a bywały też okresy, kiedy przez 2-3 lata leżały bezczynnie i zbierały kurz. Zresztą, ja nie jestem w ogóle osobą, która dba o przedmioty, generalnie wszystko, co znajduje się w mojej "strefie", ma tendencję do rozpadania się w krótkim czasie.

Mimo tego, pady przetrwały w stanie nieomal nienaruszonym. Ich "matka", czyli konsola, już dawno poszła na śmietnik, ale ja zakupiłem z jakieś 7 lat temu przejściówkę i używam ich sobie do grania na kompie w różne samochodówki czy bijatyki. Nie potrafię zauważyć absolutnie żadnych usterek w ich działaniu (no, może lekko niedociskającym się przyciskiem "analog" na jednym z nich) - wszystkie przyciski responsywne jak trzeba, grzybki zrobione z nosów najczystszej krwi rasowych psów #pdk chodzą płynnie, no miód malina. Po tylu latach, te pady dalej mi służą i nie wymieniłbym ich na żadne inne.

Dzisiaj już nie robią takiego sprzętu. Dzisiaj niemal wszystkie nowe urządzenia to szmelc "zaprogramowany" na #!$%@? się tuż po upłynięciu 2 lat gwarancji. A jak się zepsuje na gwarancji, to producenci jeszcze potrafią robić problemy, że "hurr durr źle użytkowałeś, nie trzymałeś w szklanej gablocie, to masz za swoje". Gówno prawda, #!$%@?. Jak się chce, to się zrobi solidny sprzęt nie do zdarcia. Nic nie stoi na przeszkodzie, technologia nam na to pozwala. Problem w tym, że im się nie chce.

Wiecie, że najstarsza działająca żarówka na świecie świeci już ponad 100 lat? Z tego co wiem, nic nie powstrzymuje nas przed tym, by robić wytrzymałe żarówki, które świeciłiby te ładnych parę lat i więcej (już nie wymagam tych stu lat, bez przesady). Ale producenci żarówek już dawno zauważyli, że im to nie na rękę i lepiej im produkować syf, który trzeba wymieniać co rok.

Już się powoli przyzwyczajamy, że to "normalne", iż sprzęt, zwłaszcza elektroniczny, psuje się po roku czy dwóch. Ale nie zapomnijmy, że to wcale nie wynika z ograniczeń technologii. Po prostu jesteśmy ruchani w dupę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pad #playstation #sony #konsole #pc #konsolemasterrace #pcmasterrace #elektronika #przemyslenia #refleksjanatematwspolczesnosci
Pobierz
źródło: comment_IJ6Va4nxHz37TH1SSweNrwxsywLJi9Zx.jpg
  • 3