Wpis z mikrobloga

@slawek89: 5l soku, 2.5kg cukru, 3l wody na balon 10l, możesz wody nie dodawać wcale i zastąpić ją sokiem i oczywiście uwzględnić to w obliczeniach, dobre winko wychodzi jabłkowo gruszkowe z dodatkiem wanilii i cynamonu jest super
ilość wina x moc wina x 17g (17g to ilość cukru potrzebna do wytworzenia 1% alkoholu w litrze)

wina jabłkowe zaleca się robić słabsze 10- do 12% (później ponoć jest mocno wyczuwalny alkohol)

wyciśnij sok z jabłek, sprawdź ile cukru jest w soku (cukromierz kosztuje z 10 zł)- jeśli nie masz to można założyć że mają ok. 110g cukru w litrze

tu pomocna tabela
http://www.winiarze.pl/artykuly/winiarstwo/tabela-skladu-owocow-i-wydajnosci-tloczenia

1 kg rozpuszczonego cukru ma objętość 0,6
http://old.wino.org.pl

Np. na 10litrów

1. Moszcz 7,2 litra (jabłka np. 40% winne 40% kwaśne 20% słodkie - ja tak lubię)
2. Woda 1,5 litra (dla rozpuszczenia drugiej porcji cukru, dodaje się po tygodniu)
3. Cukier 2,2 kg
4. Drożdże w płynie Tokay od Biowin'u
5. Pożywka kilka gram, zgodnie z zaleceniem producenta

Jedyna wada, że im więcej soku tym wino dłużej się klaruje (naturalnie oczywiście), dla takich proporcji (przy jednym zlaniu) do
Pobierz KollA - http://old.wino.org.pl

Np. na 10litrów 

1. Moszcz 7,2 litra (jabłka np....
źródło: comment_OWnx0Saz9j7D13vKDakG9SmX8Lv06pmS.jpg