Wpis z mikrobloga

Jeżeli w przepisie na ciasto jest, aby piec go w 170 przez 30 minut, to jeżeli robię z podwójnej porcji (wszystkie składniki 2x), to też go piekę 30 minut czy dłużej?

Z fizycznego punktu widzenia piekłbym dłużej, ale pytam jak to w sztuce kulinarnej ma wyglądać :p

#gotujzwykopem
  • 10
  • Odpowiedz
@Vonsatch: mi się wydaje że to czy piec dłużej zależy od tego czy powierzchnia np. blachy jest 2x większa czy nie. Jeśli nie czyli ciasto będzie grubsze to trzeba wg. mnie piec dłuzej
  • Odpowiedz
@Vonsatch: kup sobie termometr, jakiś taki tani z sondą na przewodzie. Włóż w ciasto i piecz. Jak będzie około 97-100*C to upieczone, zależy czy wolisz bardziej mokre czy suche. I żadne czasy Cię nie interesują:)
  • Odpowiedz
@Vonsatch: a blaszka większa w sensie głębokości czy powierzchni? Piecz tyle ile w przepisie, a po tym czasie sprawdź patyczkiem czy jest ok. Niemniej - jajka w masie po tym czasie się już spokojnie zetną, reszta na surowo też będzie ok, najwyżej wyjdzie bardziej wilgotne, czyli takie jakie powinno być ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A co do brownie z jagła to polecam przepisy z bloga facet i
  • Odpowiedz