Wpis z mikrobloga

#router #wifi #internet #pytanie

Mirki bo google nie pomaga.
Jak dopisać do routera D-link adres ip zewnętrzny w celu zdalnego monitoringu?
Gdy wpisuję w 'port forwarding' adres tego zewn stałego IP (jest przydzielone przez dostawcę za dodatkową 5tkę/msc) to wyskakuje INVALID IP....
Jak odblokować w routerze zewnętrzne IP?

Dzięki.
Kto pomoże to wysyłkę ma u nas gratis :)
  • 20
@LUXED_pl: Po co wpisujesz w port forwarding jakiś adres, jak masz jak sama nazwa wskazuje, odblokować tam jakiś port, na którym działa twoja usługa monitoringu. A z sieci łączysz się na ten adres ip, tak
Mirusy, jutro to zobaczę jak będę na firmie i od razu napiszę. Dzwoniłem do serwisu monitoringu BCS, z pół godziny teleporad i nic nie pomogło. Dzwoniłem też do dostawcy neta, tutaj również nic nie pomogło. Router to D-link GO RT N150. Pewnie o jakiejś pierdołce zapomniałem i stąd ta cała gównoburza. A podgląd wewnątrz sieci działa aż miło, nie działa tylko zewnętrzna.
@LUXED_pl: zakładamy, że Twój rejestrator ma adres 192.168.0.101. Rejestratory BCS działają na portach 37777 TCP, 37778 UDP i w domyśle 80 tcp (do łączenia sięprzez przeglądarkę) więc w Twoim routerze ustaw w port forwarding tak.
w IP wpisujesz 192.168.0.101. w public port wpisujesz 37777, private to samo i wybeirasz TCP.
kolejny wpis - IP to samo, public i private port 37778 - UDP
i kolejny wpis IP to samo, public i
@LUXED_pl: do 16 jestem w robocie więc nie gwarntuje odpisania "na już" :) ale jak będzie chwila to odpiszę co i jak. najlepiej spisz wszystkie ustawienia portów i IP w rejestratorze i tego co masz wpisane w port forwarding i zobaczymy co i jak ;)
@gerard-kowalski: spoko. ale to dziwne jest bo routera nie ruszałem, rejestrator wrócił z serwisu z nowym oprogramowaniem i problemy... no nic wiem co robić i jutro podziałam a jak nie dam rady napiszę co i jak, dzięki piękne.
@LUXED_pl: tak jeszcze tylko napiszę jeśli masz domyślne porty na rejestratorze ustawiałeś inic nie było grzebane to powinno wyglądać mniej więcej tak na routerze w port forwarding:

IP: 192.168.10.108, public port 37777, private port 37777 (TCP)
IP: 192.168.10.108, public port 37778, private port 37778 (UDP)
IP: 192.168.10.108, public port 80, private port 80 (ALL)

Może wcześniej ktoś zmienił porty na rejestratorze i teraz nie zgadzają się w przekierowaniu, bo wróciły do
@LUXED_pl: > IP mam 192.168.10.1 a rejestrator ma 192.168.10.108 ... zmienić w rejestratorze bo da radę na 192.168.10.1?

Jeszcze odnośnie tego - bo nie wiem czy dobrze zczaiłem. Jeśli w port forwarding masz wpisane te wszystkie porty i IP przy nich 192.168.10.1 to tak - zmień wtedy na rejestratorze IP na takie i powinno ruszyć. (no i porty, które masz też na routerze przepisz na rejestrator).
Sporo informacji i kombinacji, ale