Wpis z mikrobloga

Linuksowe Mirki, nie ma ktoś z was jakiegoś sprzęta z mobilnym procesorem Broadwell-U, tzn. serie 5xxxU i3/i5/i7 ten sam SoC co np. w intelowym NUCu.

Ktoś może miał okazje przetestować czy xen radzi sobie z oddaniem wbudowanej grafiki dla domU? Teoretycznie wszystkie wspierają VT-d ale Intel czasami kłamie.

#linux #xen #wirtualizacja
  • 20
@FalseIdeas: Mam na lapku:
model name : Intel(R) Core(TM) i5-5200U CPU @ 2.20GHz
Co Cie by dokładniej interesowało? Xenem sie nie bawilem lokalnie, bo nie mam potrzeby poki co... Jak jest jakis prosty sposob na spradzenie (inny niz instalacja xena), to daj znac.
@mati75: Xen też daje rade, ale pewnie to się nie uda, bo kolega pewnie myśli, że kartę Nvidii (z Optimusa / Prime) da do maszynki, a to niestety nie działa
@krzyzakp: Własnie tak bez instalacji to średnio realizowalne ale dzięki za chęci ;)

W mobilniakach nie ma przecież oddawania grafiki?

musi być całkowicie oddzielne gpu, nie sterowane w żaden sposób.

@fervi: @mati75: czemu? Zintegrowany kontroler jest normalnie widoczny jako linia PCI więc na etapie bootowania xena mogę to urządzenie schować, zeby dopiąć potem do któregoś hosta. Sam dostęp do xenowego dom0 tylko po kablu więc tu grafiki nie potrzebuje.
@FalseIdeas: Wiesz, możesz próbować, ale to niestety tak nie działa. Cholera wie dlaczego. Może z AMD jak kolega wyżej stwierdził pójdzie.

Cholera wie, karta nie chce się przekazać, wywalając błąd
@krzyzakp: Wiem, że VirtualBox też ma, niemniej na 100% nie chodzi to z Nvidiami w laptopach (bida). Z drugiej strony jak tylko z AMD chodzi, to i tak źle i tak nie dobrze
@fervi: A kto mowi o Nvidi? nie mam takowej na pokladzie. Jedynie wbudowana Intelowa karte.. I naprawde to jest to co mi potrzeba.. Spokojnie idzie popykac w pare gierek pod linuxem, pracujac (przegladakra, skype, muzyka itp) komp trzyma spokojnie po 8-10h na wifi (duza bateria). Wiec jak dla mnie naprawde dobre rozwiazanie.. A na nvidii nie ma szans by tyle dalo rade..