@Badyl69: Ja jeszcze poluję na pigwę. Też spróbuj zrobić. Tylko najpierw zalej alkoholem na kilka tygodni zamiast zasypywać ją cukrem, potem sok zlej do dużej butli, zrób syrop cukrowy, albo miodowy - zalej nim owoce i powstały sok (po kilku tygodniach) dolej do poprzedniego soku. Wychodzi więcej nalewki ;)
@Badyl69: w Bydgoszczy na pewno jakiegoś Mietka Bimbrownika co w piwnicy zacier gotuje i swoje wyroby sprzedaje na ulicy po kryjomu jak sługusy Ala Capone wiec spirytus będzie dużo tańszy( ͡°͜ʖ͡°)
@Badyl69: Przyjmuje się, że trzeba dać litr alkoholu na kilogram owoców, ale dobrze jest dać tyle, żeby alkohol przykrył owoce w słoju. Najlepiej kup butlę do wina 10 lub 15l to będziesz miał na przyszłe zbiory, może większe. Słój kup taki, żeby Ci się owoce zmieściły :) Pamiętaj o tym, żeby gotową nalewkę przefiltrować przed rozlaniem do butelek. Najlepiej sprawdzają się do tego papierowe filtry do kawy umieszczone w lejku :)
#kuchnia #gotowanie #przepisy #gotujzwykopem
Nalewka jest cierpka, sok też. Smak poprawia dodanie liści z wiśni lub czereśni, ale te już dawno spadły ( ͡° ͜ʖ ͡°)
najlepiej jeszcze dodać trochę wiśni czy malin
Komentarz usunięty przez autora