Wpis z mikrobloga

@ciepol:
1szy argument - chyba wiadomo skąd
3ci też, funkcja bierze po prostu z zasięgu parametrów funkcji.

2gi
var x; powoduje hoisting, normalnie domyślną wartością byłoby undefined, ale w tym przypadku brana jest pod uwagę domyślna wartość parametru.
@P0lip: @ciepol: właśnie o to fat arrow się rozchodzi. Działa wtedy w obrębie lexical scope czyli teoretycznie powinna mieć referencje do x z parametrów. W ff wygląda jakby działała jak zwykłe domknięcie.

@DiKey: ES2015 only :)
@regis3: o, to dla mnie kluczowe. ciut klarowniej ujęte, bo @P0lip'owi nie skumałem o co chodziło:

Parameter f is always the function (the default value, since it's not passed), and it captures x exactly from the parameters scope, that is 1.
@regis3: nie możemy zakładać takiego faktu, gdyż nie wynika on z zasad logiki, powinieneś to wiedzieć jako programista ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
nie możemy zakładać takiego faktu, gdyż nie wynika on z zasad logiki, powinieneś to wiedzieć jako programista

@DiKey: Jako programista wiem, że należy takie wątpliwości zawsze rozwiązywać. Dlatego ostatnio spytałem swojego PMa, czy przewidujemy obsługę scenariusza gdzie użytkownik dodaje milion wierszy w ciągu sekundy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)