Wpis z mikrobloga

Pytanie do speców z dziedziny #motoryzacja, a konkretniej od marek #jeep i #bmw. Rozchodzi się o silnik V8.
Wielu (jak nie większość) wskazuje wyższość bawarskiego motoru nad amerykańskim odpowiednikiem.
Różnice, jakie widać: większa pojemność Jeepa, za to większa trwałość BMW. Ale jest jeszcze jeden aspektw kontekście którego zastanawiam się nad zmianą azymutu - LPG, gaz kuchenkowy, biedapaliwo czy jak kto tam woli. Silnik będzie zagazowany.
Motor BMW M60B40 kosztuje od 4000-6000zł, od Jeepa ZJ prawie połowę: 1500-2500. Instalacja gazowa do obu silników to też diametralna różnica w cenie. No i dużo trudniej kupić niemiecki silnik od amerykańskiego.

Czas na pytanie:
czy warto wydać 5000 na silnik BMW czy równie dobrze sprawi się wersja Jeepa?

#silnik #samochody #mechanika
  • 16
@Bialy_Mis: BMW też - w końcu to V8. Rozchodzi mi się o techniczne aspekty: dostępność części, awaryjność, akceptowalność gazu i inne.
A co do dźwięku, to sparafrazuję pewnym zdaniem: it's not fast, if it's broken.
@anonim1133: chyba R6, rzędówka.
@BratProgramisty: to wiem, że ładnie brzmią. I automaty, czemu nie? Ale kwestia dźwięku jest tu, paradoksalnie, drugorzędna, bo obydwa motory to V8, a muzykę tłumikową można podkręcić końcówkami wydechu, by brzmiało bardziej rasowo. Za przykład mogę dać tłumik pewnego kolesia z Hondy, co do 1.4i założył taki wydech, że brzmiało na fałkę. Szacun.
@bul_dupy_motzno: coś w ten deseń ;) zajrzyj na fb/PolonezTrophyTruck, a wszystko się wyjaśni.