Wpis z mikrobloga

@czupek: do projektu generującego lib też mi się drze że nie może. To dziwne, bo jest w tym samym "projekcie".

Może to przez to nie chce dodawać że sądzi iż skoro jest w tym samym projekcie to jest git? W takim razie czemu mi nie widzi program w c# tego liba? :-(
  • Odpowiedz
@Rozamunda: Ja nie pomogę, ale to chyba tak się nie da, że masz dll w c++, a projekt w C#. Nie wiem, nigdy tak nie robiłem. I po co podłączać przez dll jak można referencje po solucji.

Jest jeszcze opcja, że coś się nie buduje. Sprawdź czy w katalogu bin projektu jest faktycznie Nazwa_projektu.dll
  • Odpowiedz
@Rozamunda: Nie możesz dołączyć projektu natywnego (C/C++) jako referencję do projektu C#. Jedyne co w tej sytuacji musisz zrobić, to upewnić się że plik Lib.dll ma być w tym samym folderze co plik exe twojej aplikacji. Aha i jeszcze jedno: architektura twojej aplikacji musi być identyczna jak biblioteki dll (x86 lub x64) - nie może być Any CPU.
  • Odpowiedz
@czupek: hm, w sumie w ogóle nie ma folderu bin w projekcie Lib, jest lib.dll tylko w debug
Tego so widziałam już wcześniej, dotyczy tylko składni dllimport w c# więc w tym przypadku nie pomaga :-/ znalazłam jeszcze coś o kompilowaniu za pomocą cl w vs command window, ale tam w ogóle nie widzi ani cl ani CL.

@SignumPL: lib też dałam tam gdzie exe, nadal ignoruje ten plik i
  • Odpowiedz
@Rozamunda: Możliwości które widzę:
1. Nie ma dllki w folderze z której jest urucamiana aplikacja
2. Tak jak wspomniał @czupek może brakować jakiejś zależności do lib.dll (polecam to sprawdzić programem Dependency Walker)
3. Lib.dll jest w innej architekturze niż twoja aplikacja (tak jak pisałem, jeśli twoja dllka jest w formacie Win32 to aplikacja musi być x86, a jeśli x64 to x64, nie może być Any CPU)

bo obłożyłam try/catch

@Rozamunda:
  • Odpowiedz
@Rozamunda: Ostatnio mialem podobny problem. Kliknij prawym na projekcie, property, i tam po lewej będziesz miał coś z path (nie pamiętam dokładnie a nie mam jak sprawdzić). Dodaj folder w którym masz dla i spróbuj wtedy dodać ją do reference
  • Odpowiedz