Wpis z mikrobloga

Mireczki, jestem świeżym użytkownikiem #ubuntu i już po paru minutach mam problemy. Chciałem zainstalować Chrome, który nawet dobrze działał na wersji livecd, ale tutaj mi sprawia kłopoty. Przeglądarka sprawia wrażenie jakby była... niewyraźna a podczas scrollowania przycina (screen tearing). Próbowałem zainstalowac Chromium, ale dzieje się to samo. Na Firefoxie wszystko działa idealnie. :/
Z góry dzięki za pomoc.
#linux #linuxmasterrace
  • 12
@Jimp: Przejrzyj opcje Chrome'a, w ustawieniach zaawansowanych sprawdź jak zachowuje się przy różnym przełączniku akceleracji sprzętowej. Ponadto zainstaluj edytor ustawień Compiza:

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager
Znajdziesz tam sporo opcji do zarządzania efektami pulpitu, nie pamiętam teraz z głowy, ale jest szansa, że trafisz tam na coś co pomoże. Możesz wyłączyć animacje, w celu zwiększenia ogólnie pojętej wydajności.
@0bj9y3m: Spróbuję na drugim podejściu. Póki co wywaliłem Ubuntu. Odmontowałem partycje, spróbuję z tym xubuntu, albo innym które mi były polecane.
Najzabawniejsze jest to, że po wywaleniu partycji padł mi boot. Próbowałem go naprawić Windowsową płytką i oczywiście Error. W życiu bym się nie domyślił, że naprawię Windowsa za pomocą Linuksa. xD
Mimo wszystko cieszę się z instalacji Ubuntu, trochę się nauczyłem na błędach.